Мария Габриел – новият еврокомисар по земеделие?

Мария Габриел, Владимир УручевБългария е поискала Мария Габриел да бъде новия еврокомисар по земеделие и селски райони в ЕК. Това съобщи италианският вестник „Политико“, като се позовава на дипломатически източници.

„Заинтересовани сме от земеделското портфолио“, е казал български дипломат пред изданието, посочи БГНЕС. „Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но се обсъждаше между нашия премиер и следващия председател на комисията“, допълни източникът.

Мария Габриел бе тясно свързана с българските пчеларски организации, които я припознаха като своя човек в Брюксел. Тя работеше активно за обединяването на множеството сдружения в един орган, но и досега пчеларите продължават да бъдат разединени. Благодарение на Габриел бе създадена Работна група „Пчеларство и здраве на пчелите“ в Европарламента.

В момента еврокомисар по земеделието е Фил Хоган от Ирландия.

В новия Европейски парламент в Комисията по земеделие и селски райони България няма нито един представител в постоянния й състав. Очакваше се, че евродепутатът на ДПС Атидже Алиева-Вели, която е най-компетентна в земеделската тематика като доскорошен зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, по право ще работи в аграрната комисия. Тя обаче ще участва в работата на Комисията по заетост и социални въпроси.

След като имената на всички кандидати за еврокомисари станат известни, те ще преминат през изслушвания в Европейския парламент в края на септември и началото на октомври, а на 22 октомври ЕП ще гласува по предложения състав на комисията начело с Урсула фон дер Лайен.

Leave a Comment