На „Фермер Експо Раковски 2019“ животновъди ще наддават за най-елитните български говеда

Няколко водещи ферми подготвят своите животни месеци наред, за да бъдат в добра изложбена кондиция, разказа Рангел Матански
Архивна снимка на Агро Пловдив от "Фермер Експо Раковски 2018"

Архивна снимка на Агро Пловдив от „Фермер Експо Раковски 2018“

На 14 септември (събота) за трета поредна година в квартал Секирово, град Раковски ще бъде открито животновъдното изложение „Фермер Експо Раковски“. Акцентът на това издание ще е аукционът на елитни млечни и месодайни говеда, който ще се проведе за първи път. Целта на организаторите – организация на производители „Фермерско мляко“, е да бъдат показани родните достижения в селекционната и развъдна дейност, за да се отхвърли най-после стереотипното схващане за ниската продуктивност на нашите стада спрямо европейски.

„Към момента участието си са потвърдили няколко елитни ферми, които подготвят своите животни месеци наред, за да бъдат в добра изложбена кондиция. Това ни мотивира да продължим с подготовката на Експото, за да дадем платформа, на която родните животновъди да покажат най-доброто от родното говедовъдство“, разказа председателят на „Фермерско мляко“ Рангел Матански.

Организаторите изказаха съпричастност към свиневъдите, които изпитват жестоките последствия от един вирус, за който за съжаление не е измислена ваксина. Те силно се надяват огнищата да бъдат овладени и да се спре разпространението на този бич за световното свиневъдство.

За да могат да се включат в аукциона повече фермери, които отглеждат животни с гарантирано родословие и подобрена генетика, от дружеството посочват правила за участие. А именно:

Изисквания за участие на животни в изложба и аукцион Фермер Експо Раковски 2019:

  1. Място: Пазар за живи животни, кв. Секирово, гр. Раковски, общ. Раковски, обл. Пловдив
  1. Време: 13-14 септември 2019г.

Настаняване и подготовка на животните за изложба – 13 септември

Оглед на животните, провеждане на изложба и търг – 14 септември

  1. Категория животни, допустими за участие:

Млечно направление: Холщайн , Джерсей, Кафяви, Монбелиард, Симентал и др.

Женски телета – 7- 14 месечна възраст

Заплодени юници – 3-6 месечна бременност

Месодайно направление: Ангус, Лимузин, Херефорд, Шароле и др.

Женски телета – 7- 12 месечна възраст

Заплодени юници – 3-6 месечна бременност

Бичета – 10-16 месечна възраст

  1. Изисквания към животните: Клинично здрави и в добра изложбена кондиция. Всички животни трябва да са чистопородни, придружени с родословие и зоотехнически сертификат. Те трябва да бъдат транспортирани и настанени в изложбения център според Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всички животни ще се продават индивидуално.
  1. Документи, които следва да се представят за участие в изложбата:

–              Попълнено Заявление за участие;

–              Копие на Зоотехнически сертификат издаден от съответната развъдна асоциация;

–              Геномна оценка /при наличие на такава/;

  1. Срок за заявяване на участие – 05.09.2019г.
  1. За включване на животните в каталога на търга в срок до 05.09.2019г. следва да бъде представено копие на Зоотехнически сертификат издаден от съответната развъдна асоциация, продуктивност на майката за млечните породи и родословно дърво минимум до 3-ти пояс. За месодайните породи в зоотехническия сертификат да са посочени, минимум две тегла при раждане, отбиване или на едногодишна възраст и минимум родословна информация до 3-ти пояс.

Снимки на животните за каталога:  С оглед на доброто представяне и реализация на животните по време търга, фермерите могат да изпратят снимка със следните характеристики: Формат: JPEG, Минимален размер: 5Mpx /2560pix X 1920pix/

Информацията се изпраща на имейл: rakovski.expo@gmail.com

  1. Транспортът на животните от фермата до Пазар за живи животни, гр. Раковски е за сметка на организаторите. При реализирана продажба транспортът е за сметка на купувача.

 

 

 

 

Leave a Comment