Домати от полето и оранжерийни краставици паднаха под 1,30 лв.

доматиДоматите, отглеждани на открито, паднаха до 1,23 лв./кг, а оранжерийните краставици до 1,29 лв. през изтичащата седмица, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Подобни цени са регистрирани в първата седмица на юли, както и през юни. В разгара на лятото – между 10 юли и 20 август, двата най-купувани зеленчука са били продавани с 30 до 50 на сто по-скъпо. В края на миналата седмица средната едрова цена на оранжерийните краставици е била 1,72 лв., а на полските домати – 1,33 лв. Оранжерийните домати са „потънали“ дори с повече – 17,1%, до 1,60 лв. за килограм.

Цената на червения пипер става все по-приемлива за любителите на домашни консерви. От 1,52 лв. те са поевтинели до 1,44 лв./кг. Зеленият пипер се търгува на едро за 1,15 лв. По-ниската цена вероятно е обусловена от вноса на пипер, чиито обем е по-голям от родното производство.

Пъпешите, които месеци наред поддържаха едрова цена от над 1 лев и дори не бяха споменавани в седмичните бюлетини на ДКСБТ, „паднаха“ до 0.83 лв. и намериха място в таблиците на комисията.

Leave a Comment