Преди 30 г. умира Ървинг Стоун – най-великият биограф на Великите

Ървинг СтоунНа 26 август 1989 умира американският писател Ървинг Стоун. Въпреки че е учил политология и икономика, въпреки че е писал и пиеси, и криминални разкази, историята щеше да претопи неговото име, ако не беше създал романизираните биографии на Микеланджело, Ван Гог, Чарлз Дарвин, Джек Лондон и други. С тази задача той се е справил наистина блестящо.

Стоун е роден на 14 юли 1903 г. в Сан Франциско с фалимията Тененбаум. Когато е на 7, родителите му се развеждат и по-късно той приема фамилията на втория си баща. Страстта към четенето дължи на майка си, по думите му.

Въпреки че е завършил политология и икономика, Ървинг Стоун избира литературата за път в живота си. Отначало е писал разкази с криминални сюжети, а също така и пиеси за театъра, но успехът не ги последвал. След като се оженил на Лона Моск, която била студентка в университета, където той преподавал, с пари на бащата на съпругата му, който бил бизнесмен, двамата заминали за Париж. Картините на Ван Гог, които видял във френската столица, предизвикали интерес към личността на холандския художник.

През 1930 г. Стоун получава пратка с писмо, писано от д-р Феликс Рей – лекарят, който се погрижил за Ван Гог, когато художникът отрязъл ухото си. Именно то е сигналът за Стоун да започне работа по бъдещия роман „Жажда за живот“ (Lust for Life). Заглавието е било по идея на Лона. След публикуването му звездата на младия писател, тогава на 31 години,  най-после изгряла.

През 1934 г. Ървинг Стоун се развежда с Лона и се жени за секретарката си Джейн, от която има две деца – Паула и Кенет.

Върхът на творчеството на Стоун е „Страдание и възторг“ – биографичният роман за живота на Микеланджело Буонароти, издаден през 1961 г. За целта той живее в продължение на години в Италия, за да изследва творчеството на скулптора-художника, както и всички съхранени от и за него документи. През този период италианското правителство почита Стоун с няколко награди за неговите културни постижения, подчертаващи италианската история.

Писателят остава след себе си романи за Джек Лондон – „Морякът на кон“ (1938), за писателката Джеси Фримонт – „Безсмъртната жена“, за лидера на социалистите Юджийн Дебс – „Съперник в дома“,  за съпругата на президента Ейбрахъм Линкълн – „Любовта е вечна“, за археолога Хайнрих Шлиман, открил Микена и Троя – „Гръцкото съкровище“, за Чарлз Дарвин – „Произходът“ и други. За книгите Стоун получава значителна помощ от Естир Ойлер, главен изследователски библиотекар от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Ървинг Стоун умира на 86 години в Лос Анджелис, съпругата му Джейн го надживява с 5 години и умира на 93 през 2004 г.

 

 

Leave a Comment