Съюзът на градинарите иска национални доплащания

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

Националният съюз на градинарите в България (НСГБ) иска сектор „Плодове и зеленчуци“ да получава национални доплащания така, както се подпомага сектор Животновъдство. „Проблемите с унищожената от дъждовете, градушките, измръзванията и сланите продукция, изискват адекватни мерки за компенсации, които не се случват“, заяви председателят на съюза Мариана Милтенова през БТА.

 

Милтенова препоръчва на земеделското министерство да извърши пълна промяна в политиките спрямо сектора, още повече, че и тази година делът на вносните плодове и зеленчуци е до 80 процента.

Сектор Плодове и зеленчуци трябва да стане приоритетен с решение на правителството и на Народното събрание, предлага Милтенова.

„Да се обърне адекватно внимание на проблема с работната ръка, подпомагането, финансирането и облекчаването на дейности като напояване, на електрозахранването, контрола на вноса. Тогава може да се надяваме съотношението на български и вносни плодове и зеленчуци най-после да се промени в наша полза“, коментира председателят на НСГБ. Според Мариана Милтенова родният пазар е залят от нерегистрирани улични търговци, които остават извън вниманието на Българската агенция по безопасност на храните.

Leave a Comment