От 1 септември започва пробно преброяване, което ще обхване 3000 земеделски стопанства

агроекологияОт 1-ви септември 2019 г. започва пробно преброяване на земеделските стопанства в България. То ще продължи до 11 октомври. преброяването ще има два периода: от 1-ви до 10 септември земеделските стопани ще въвеждат онлайн данните; от 11 септември до 11 октомври ще бъдат посетени от анкетьори. Пробното предброяване ще включва 3000 стопанства от всичките 28 области, съобщи Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в МЗХГ пред националното радио.

Пробното преброяване е заложено в Закона за преброяване на земеделските стопанства, който бе обнародван на 15 март т.г. в 22-ри брой на „Държавен вестник“. Голямото преброяване ще е догодина, като ще започне на 1 септември 2020 г. и ще приключи след три месеца и половина на 18 декември.

Николай Маринов уточни, че при предстоящото, а също и при същинското преброяване догодина, производителите няма да бъдат разпитвани за доходите или приходите им, нито ще бъдат длънжи да предоставят каквато и да било финансова информация. Събраните данни са за статистически цели и ще бъдат предоставяни и оповестявани само в обобщен вид.

Преброяването ще обхване не само регистрираните земеделски стопани, но и всеки, който отглежда зеленчуци, ягоди, картофи, дини, пъпеши, лозя, тютюн, овощни култури дори и те да са само върху 1 декар. Всеки животновъд, който има една крава или биволица, две кози майки или пет овце майки, 50 кокошки и т.н. също ще бъде посетен догодина.

Земеделските стопани и управителите на земеделските стопанства са длъжни да осигурят на участниците в преброяването достъп до офиса и/или стопанските сгради във времетона преброяването. Те са длъжни да предоставят достоверни данни, включително лични данни. На всеки анкетьор, контрольор и придружител ще бъде издадена служебна карта, съдържаща трите имена, снимка, номер и срок на валидност, с която те трябва да се легитимират пред земеделците.

Кампанията по преброяването ще струва от 4,8 млн. лв. до 5,4 млн. лв., от които около 4 млн. лева се осигуряват от ЕС.

Заради Африканската чума по свинете ще се наложи в инфектираните райони да се провежда анкета извън стопанствата на хората, а те ще бъдат поканени в кметствата или в общинските земеделски служби, за да се избегне разнасянето на вируса.

Leave a Comment