Десислава Танева отново отхвърли искането на фермата в Голямо Враново да спре убиването на здрави свине

БАБХ е обявила пред Световната организация за здраве на животните, че в свинекомплекса са евтаназирани 28 000 свине, въпреки че вярното число е 13 000

Десислава ТаневаЗемеделският министър Десислава Танева отново отхвърли искането на комплекса в село Голямо Враново да спре евтаназирането на здрави свине. Изпълнителният директор на фермата Вихрен Димитров съобщи, че са изпратили проби за доказване или отхвърляне на диагнозата Африканска чума по свинете (АЧС) към референтна лаборатория в Мадрид пред бТВ. Резултатите все още не са пристигнали. Към момента в комплекса са евтаназирани около 13 хил. животни, но останалите 18 хил. са живи и без признаци на зараза. Изпълнителният директор цитира европейска директива от 2002 г., която позволява оцеляването на животни, които са отделени от заразените, и са останали здрави.

Вихрен Димитров

Вихрен Димитров

Димитров не вижда никакъв смисъл да се убиват свине без клиника и ход на заболяването след 26 юли, когато бе открито огнище на АЧС в свинекомплекса. Той съобщи, че към момента във фирмата се трудят 200 човека, които ще останат без работа, ако евтаназирането на животните продължи.

Стана ясно още, че Българската агенция по безопасност на храните е подала информация към Световната организация за здраве на животните, че в Голямо Враново са убити и загробени 28 000 животни. А на практика истинското число е доста по-малко.

Земеделският министър информира, че България няма да получи компенсации от Световната организация за здраве на животните, а от ЕК, така че не бива да се правят неверни заключения от разминаването в цифрите. Тя уточни, че Брюксел извършва подпомагане след като преди това се извърши одит, който стриктно проверява заявените данни. Според Танева подадените от нас данни къв световната организация са за „засегнати“ животни. Тя обаче бе опровергана в ефир, тъй като в оригиналния документ цифрата 28 000 е в графата „killed“.

Десислава Танева защити решението на БАБХ да се убият всички свине в Голямо Враново с обяснението, че не само нашите ветеринарни власти, но и европейските са препоръчали тази крайна мярка като най-подходяща. Директорът на свинекомплекса смята обаче, че България не е трябвало да иска разрешение от Брюксел, а да обяви свое решение за дерогация на директивата – нещо, което текстовете в официалния документ разрешават.

Leave a Comment