5-ма от БАБХ в Бургас обвинени за искане и получаване на подкупи

българин задържан по искане на САШ5-ма служители, в това число и директорът д-р Георги Митев, на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас са обвинени за участие в организирана престъпна група. Те са искали и са получавали подкупи от търговски обекти и заведения за обществено хранене. Д-р Георги Митев, който в същото време е общински съветник и областен председател на СДС Бургас, е бил ръководител на групата, съобщават от прокуратурата. За него е определена парична гаранция от 150 хил. лв., а за останалите от 75 хил. лв.

Вчера, 28 август, петимата служители на агенцията в областния град бяха задържани..

Групата е действала от началото на 2016 г. Служителите системно са извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, тъй като те са си плащали т. нар. „такса спокойствие“.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, к.к Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В някои случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

Собствениците на заведения са си плащали по 400 и 900 лева, за да не бъдат санкционирани. На търговците бил посочван конкретен човек, който да им изготви задължителната система за самоконтрол, изисквана от БАБХ. Когато ресторантьорите са изготвяли сами системата, те са получавали предписания, а при неизпълнение – глоби. За да избегнат санкциите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат нова „Система за самоконтрол“, направена от посоченото от групата лице, информират от прокуратурата.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата.

Leave a Comment