И тази учебна година ЕК отпуска за децата 145 млн. евро за плодове и 105 млн. за млечни

деца приготвят плодове и зеленчуциС началото на новата учебна година схемата за плодове, зеленчуци и мляко в ЕС ще се възобнови в участващите страни от ЕС за 2019-2020 г., съобщиха от Ag-press.eu.

Училищната схема на ЕС има за цел да насърчава здравословното хранене и балансираната диета чрез разпространение на плодове, зеленчуци и млечни продукти, като същевременно предлага образователни програми за селското стопанство и доброто хранене.

Над 20 милиона деца се възползваха от тази програма през учебната 2017-2018 година, което представлява 20% от децата в целия Европейски съюз.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган каза: „Благодарение на училищната схема на ЕС нашите млади граждани не само ще се радват на качествени европейски продукти, но и ще научат за храненето, селското стопанство, производството на храни и трудолюбието, което идва заедно с това. “

Всяка учебна година по схемата се отпускат общо 250 милиона евро. За 2019-2020 г. за плодове и зеленчуци са заделени 145 милиона евро, а за мляко и други млечни продукти – 105 милиона евро. Въпреки че участието в схемата е доброволно, всички държави-членки на ЕС избраха да участват или за раздел, или за цялата схема. Националните разпределения за държави от ЕС, участващи в схемата за тази учебна година, бяха одобрени и приети от Европейската комисия (ЕК) през март 2019 г. Държавите също могат да допълнят помощта на ЕС с национални средства.

Държавите-членки могат да вземат решение за начина на прилагане на схемата. Това включва вида на продуктите, които децата ще получават, а също и темата на въведените образователни мерки.

Leave a Comment