Променят Закона за лова, за да се легализира изтребването на диви свине

пушка, ловецДнес от 16:30 часа Комисията по земеделие в парламента ще приеме на първо четене промени в Закона за лова и опазването на дивеча. След ваканцията това ще е първо заседание измежду всички комисии в Народното събрание, което подчертава колко спешна е промяната на този закон. Законопроектът е внесен от Александър Сабанов от групата на Обединени патриоти.

Изменението предвижда в чл. 54, ал. 1 да се добави възможността министърът на земеделието да променя със своя заповед „сроковете за ловуване, да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня в случай на епизоотия“.

Според Приложение 4 в закона, дивата свиня се ловува целогодишно при подборен лов. При групов лов разрешението е от 1 октомври до втората неделя на януари. Когато се ловува в ловни дворове към бази за интензивно стопанисване на дивеча, срокът е от 1 октомври до края на февруари.

Промените в Закона за лова и опазването на дивеча са пряко свързани със заповед на земеделския министър от 31 юли, която се оказва неизпълнима, тъй като разрешава лова на дива свиня, въпреки че по закон той трябва да започне най-рано на 1 октомври. Освен че заповедта разрешава лова с цел разреждане на дивеча за превенция срещу Африканската чума по свинете, тя обещава и награда от 50 лева за отстреляно животно.

 

 

Leave a Comment