Интелигентните комбайни на New Holland CR Revelation

Двуроторният CR овършава перфектно зърното и спестява разходи
Гроздокомбайнът Braud 9000 прибира реколтата от 50-80 дка за ден и заменя 70 берачи
Трактор Т5 вече е с автоматична скоростна кутия
"Отворени врати" в с. Граф Игнатиево

„Отворени врати“ в с. Граф Игнатиево

Интерагри представи миналата седмица в базата си в с. Граф Игнатиево, област Пловдив най-новите машини на производителя на селскостопанска техника New Holland. В серията от срещи с фермери, която премина под мотото „Дни на отворени врати“, официалният вносител на New Holland за България избра да акцентира специално в Пловдивска област върху гроздокомбайна Braud 9000, заради сезона и заради известната с лозята си Тракийска низина. Заедно с това продуктовият мениджър Александър Янков отбеляза и качествата на новия зърнокомбайн, серия СR, както и на трактора Т5, който е оборудван с автоматична скоростна кутия.

Гроздокомбайните Braud 9000
Гроздокомбайнът Braud 9000

Гроздокомбайнът Braud 9000

 

Гроздокомбайните Braud от серията 9000 се управляват изключително лесно и удобно. Беритбеният модул на машината се регулира и нивелира спрямо височината на лозовия масив. Ходовата част е 4 х 4. Благодарение на захванатите по специален начин тръскащи пръти, брането на гроздето може да се нарече „нежно“, обърна внимание Александър Янков.

Технологията на прибиране на реколтата е стръскване на лозите, падане на гроздето в кошнички, транспортиране до сепаратор, където листата, чепките и клечките се издухват с вентилатори. Оттам гроздето попада върху сортираща дъска, така че в бункера да бъдат изпратени само зърната.

Машината е с два бункера, които могат да се разтоварват в различно време. Те са 3200 литра.

За един стандартен работен ден гроздокомбайнът прибира реколтата от 50 до 80 декара според терена и добива. Движи се с 6 до 8 км/час и заменя труда на 70 берачи, поясни продуктовият мениджър.

Зърнокомбайн New Holland CR – единственият двуроторен комбайн в света

Зърнокомбайн New Holland CR

„Единствената двуроторна технология, която се предлага на пазара, е внедрена в комбайните на New Holland серия СR. На капаците на двата роторите има вани, с които се регулира пътят на зърнения поток. Колкото по-отворени са, толкова по-бързо ще преминава масата. Когато са по-затворени, тогава зърното остава по-дълго при роторите и се овършава по-добре“, посочи Янков. Тази възможност е много ценна, тъй като в началото на жътвения ден влажността на зърното е по-висока и тогава ваните са в по-затворено положение, за да може по-добре да се овършее реколтата. С напредването на деня влагата пада и тогава ваните могат да се отворят повече, което съответно повишава производителността. Степените на отвореност на ваните се командват дистанционно от кабината. Системата се нарича Dynamic flow control.

Тези машини се правят в град Зеделгем, Белгия като основната новост тази година е интелигентната система за управление, наречена Intellisense. „Системата улеснява работата на оператора, като автоматизира процеса до голяма степен. На второ място машината спестява и доста разходи. Тази година системата получи много награди, включително и на изложението за селскостопанска техника в Париж SIMA“, допълни продуктовият мениджър.

Той показа графика от изследване на качеството на работа на комбайна, управляван от неопитен оператор, от опитен, и от компютъра, внедрен в машината. Резултатът от командите на компютъра се е оказал по-добър от този на опитния комбайнер.

Двата ротора, които овършават зърното, се движат в противоположни посоки и очистват перфектно зърното, което увеличава качеството и съответно цената му. Загубите на зърно са минимални. С новите двигатели FTP разходите за сервиз са незначителни, а за горивото са намалени. В добавка, двигателите на New Holland отговарят на най-високите изисквания за вредни емисии. Те нямат DPF филтър, чиято подмяна излиза солено на фермерите, така че им спестява последващ разход.

Машината се настройва, контролира и регулира сама, операторът задава единствено параметрите на работа: най-висока производителност или най-чисто зърно, или да е с фиксирано производство. Оттам нататък комбайнерът само наблюдава. Затова и новият CR се представя като „шестото чувство на жътвата“.

Разработена е и камера, която заснема в реално време качеството на зърното. Монтирана е на елеватора за чисто зърно.

Двуроторната технология е създадена и патентована от New Holland най-напред за работа в царевица. След това е подобрена за жътва на житни култури. Толкова е ефективна, че е поставила световен рекорд във Великобритания с прибирането на 800 тона пшеница за 8 часа, за което бе вписана в Гинес. Това се е случило през 2014 г., а за последвалите 5 години фирмата производител е създала три нови генерации, всяка от които по-добра от предишната. „Затова и вече не се явяваме на състезания“, обясни смисъла на израза „състезание с един кон“ Александър Янков. Ако преди 5 години комбайнът рекордьор е бил с мощност 650 к.с., то сега е с 50 коня отгоре. „Всеки компонент е подобрен“, обобщи той. Машината е толкова впечатляваще, че когато от „Интерагри“ са демонстрирали за пръв път качествата й при тазгодишната жътва,  комбайнът бил договорен веднага в област Търговище, а месец по-късно съседите на фермера купувач закупили още един.

Трактор Т5 – комфорт за оператора

Александър Янков пред Т5

Александър Янков пред Т5

Серията трактори Т5 140 от тази година са с автоматична скоростна кутия и с повишена мощност от 140 к.с., информира Александър Янков.

New Holland е предоставила възможност за по-високо ниво на оборудване със системата Blue power. Производителите са поработили за подобряване на вътрешния комфорт в кабината. Тя е има кожен салон и по-удобна седалка. Дори и цветът на трактора е по-различен, за да се подчертае неговата уникалност.

И при тракторите, както при комбайните, липсва DPF филтър, което означава по-нисък разход – за сервиз, а също и на гориво. Автоматичната скоростна кутия пък се приема от операторите с истинско удоволствие.

Leave a Comment