ОЛАФ установи, че наши земеделски компании са придобили с измама 10 млн. евро от фондовете

Фирма във фирма, а уж независими една от друга

Фирма във фирма, а уж независими една от друга

Земеделски дружества в България, които са достигнали тавана на финансиране, са се опитали да го „пробият“, като са регистрирали нови фирми, които уж нямат нищо общо с тях. Често обаче регистрираният адрес на новите компании е един и същ с този на съществуващите фирми.

Tова се казва в оповестения днес доклад на европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС ОЛАФ за дейността му през миналата година. В България са били извършени 4 проверки, две от които приключили с препоръки.

Според ОЛАФ загубите в тези случаи за европейския бюджет са били около 10 млн. евро, съобщи БТА.

От 2014 до 2018 година службата е засякла 94 случая на нередности у нас, издадени са 15 препоръки. Тези случаи са били свързани със средства от „традиционните“ източници за бюджета. При структурните, инвестиционните и земеделските фондове са били проверени 1072 случая, по които са били издадени 27 препоръки.

От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които един е завършил с повдигането на обвинение, а по девет случая не са били взети мерки досега. През миналата година ОЛАФ е получила три сигнала от българските власти и 45 сигнала от частни източници, се отбелязва в документа.

Докладът сочи, че ОЛАФ е препоръчала на страните от общността възстановяването на 371 милиона евро към бюджета на ЕС. През миналата година в ЕС са били открити 219 нови разследвания след извършени 1259 предварителни оценки. Общо 167 разследвания са били приключени с издаването на 256 препоръки, показват данните.

В ЕС са били установени измами в областта на земеделието и пране на пари от тези дейности през държави извън общността. По международни схеми е постигано избягване на данъчни задължения, отбелязва ОЛАФ.

 

Leave a Comment