Некласиран участник в обществена поръчка на БАБХ за 10 млн. лв. се жалва в КЗК

ветеринариОбединение „Възраждане РВС“ ДЗЗД е внесло жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу решение от 16 август 2019 г. на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Решението е за класиране на фирмите, кандидатствали по обявената от агенцията обществена поръчка „Доставка на ваксини и диагностикуми за изпълнение на мерките по Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите, за периода 2019 – 2021“. Стойността на поръчката за доставки по общо 85 позиции е сумарно за близо 10 млн. лв. Днес, 4 септември, КЗК е образувала производство по жалбата.

Дружеството, което се жалва, е било едно от 12-те явили се на откритата процедура за доставки на ваксини и диагностикуми за две години, която е обявена от края на април.

Още преди да приключи процедурата, изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев е прекратил 29 обособени позиции, тъй като за доставки по тях е нямало кандидати, и така те са останали 56.

От решението на комисията по избор се вижда, че „Лабор диагностик“ печели 25 позиции, следвана от „Ветлаб България“, „Биофарм инженеринг“ и още 5 успели кандидати. Първите две фирми са подали документи за най-много позиции.

„Възраждане РВС“ е отхвърлено по всяка една от 6-те позиции, най-често с мотива, че дружеството е подготвило кратка характеристика за съответния продукт, без да се разбира кой е източника на информация. Също така за някои продукти има разминаване в посочените в сертификата и от кандидата срокове на годност. Има и други  забележки като например, че кандидатът предлага на определена цена нещо, което обаче трябва да се доокомплектова с друго, а това би повишило крайната стойност. „Възраждане РВС“ сигурно има свои аргументи, които ще станат ясни, след като КЗК разгледа случая с тази обществена поръчка.

Leave a Comment