Специално за свиневъди ще се отворят отново мерки 4.1 – за големите и 6.3 за малките ферми

Десислава ТаневаЗа да помогне на свиневъдите, пострадали от Африканска чума по свинете, Министерството на земеделието, храните и горите ще обяви целеви прием на проекти по мерки от програмата за развитие на селските райони. По-големите свиневъдни комплекси ще могат да кандидатстват по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. За малките ферми и личните стопанства ше бъде отворена подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Това съобщи днес в парламента земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатско питане, свързано с АЧС.

Танева информира, че до края на месеца работната група от БАБХ, заета с допълване на нормативната база, ще може да предложи на малките свиневъди ясна визия за условията, на които трябва да отговарят стопанствата в заден двор, за да могат отново да продължат дейността си. Условията трябва да гарантират основни мерки за биосигурност.

Земеделският министър допълни, че досега са проведени 26 обучителни семинари, предназначени за най-дребните свиневъди.

Стопанствата тип заден двор, които не попадат в зони на огнища или в 20-км зони около свинекомплекси, ще могат да регистрират животновъдните си обекти, така че ако заразата достигне до техния регион, да получат обезщетение по законовия ред.

Leave a Comment