Утре ще стане ясно кой ще е новият еврокомисар по земеделие

Европейска комисияУтре, 10 септември, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви ресорите на предложените еврокомисари. Като изключим заместник- председателите и върховния представител на Съюза по въпросите за външната политика, комисарите са общо 20. Доста от тях, като Фил Хоган, Мария Габриел, Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова,Валдис Домбровскис и Марош Шефчович, са били комисари и през настоящия програмен период. Те обаче  няма да застанат начело на комисиите, които досега са управлявали, а ще получат ново разпределение, защото е такава традицията.

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще получи ресор, който ще бъде модерен, достоен и с поне три пъти по-високо финансиране, отколкото досегашния ресор на Габриел.

След представянето на новите еврокомисари утре, Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика, който е и заместник-председател на институцията.

Преди това новите еврокомисари ще представят бъдещите си политики пред съответната парламентарна комисия. Очаква се парламентът да одобри състава на Еврокомисията през октомври.

Leave a Comment