На 10 септември е убита любимата империатрица на Европа – Сиси

СисиНа 10 септември 1898 г. умира намушкана от нож една от най-красивите владетелки в Европа – империатрицата на Австро-Унгария Елизабет, наричана от дете Сиси. В момента, в който е прободена с пила в сърцето, тя не усеща нищо. Не се вижда и кръв заради стегнатия корсет. Но когато се опитва да стане, сърцето й спира. Това се случва на крайбрежния булевард в Женева, когато 60-годишната империатрица се разхожда напът към кораба, който трябва да я откара в Монтрьо. Убиецът е 25-годишният италиански анархист Луиджи Лукени, който имал фикс идеята да вземе живота на благородник от най-висшата класа, независимо кой е той. Съдбата му изпратила любимката на Унгария, свободолюбивата, красива, волева, интелигентна, талантлива и дълбоко нещастна Сиси.

Империатрица Сиси е родена на 24 декември 1837 г. като внучка на крал Максимилиан I Йозеф Баварски. Било уредено нейната по-голяма сестра Хелена да се омъжи за австрийския император Франц Йосиф. Когато обаче той се запознал със семейството, се влюбил на мига в Елизабет, която по това време била на 16 години. Уговорката била коригирана и сиси седнала на трона.

На тази възраст младата империатрица трябвало да се справя с железния дворцов етикет на Хабсбургите, на който никак не била научена. По-лошото било, че свекърва й, майка на Франц Йосиф – София, й отнела всяка проява на власт и самостоятелност в желанието си да дирижира живота на младото семейство. Още преди да стане на 20 г. Сиси родила две дъщери на императора, по-голямата от които – двугодишната София, се разболяла и издъхнала в ръцете на майка си по време на семейно пътешествие из Унгария. През 1858 г. империатрицата родила трето дете – Рудолф.

На следващата година император Франц Йосиф заминал за дълго на фронта, късето Австрия и Франция воювали. Тази раздяла обаче охладила чувствата в семейството. Сиси се отдала на езда на кон, четене, рисуване, любовници, а също така станала поет. След завръщането на съпруга й от фронта, младата империатрица се отдала на дълги пътешествия из Европа и така пропуснала голяма част от детството на децата си.

Изключително красива и вманиачена в запазване на стройната си фигура, Сиси непрекъснато спортувала, пазела диети и поддържала стриктно мярката си – обиколка на талията 50 см при 172 см ръст. Тя била и сред най-модерно облечените жени на континента, дори диктувала модата.

Когато Сиси е на 30 години се образува Австро-Унгарската империя, като двете държави под императорството на Франц Йосиф запазили самостоятелни форми на управление. Унгарците обичали и вярвали на Сиси, която научила и езика им. Така младата жена, която харесвала Унгария повече от Австрия, получила титлите империатрица на Австрия и кралица на Унгария. През 1868 г. империатрицата родила и последното си дете Мария Валерия.

През 1889 г. Сиси преживяла най-страшния удар в живота си – синът й Рудолф Австрийски се самоубил заедно с любовницата си в ловна хижа. Империатрицата потънала в траур, обвинявайки себе си за смъртта му. До края на живота си тя не свалила черните дрехи. След този случай Сиси отново се опитала да се събере в себе си с безкрайни пътувания, предизвиквайки сензации навсякъде, където спирала. И така … до 10 септември 1898 г., когато анархистът я пробол в сърцето.

 

 

 

 

Leave a Comment