Разследван от ОЛАФ поляк е новият земеделски еврокомисар

Мария Габриел поема ресора „Иновации и младеж“
Януш Войчеховски Снимка ЕПА/БГНЕС

Януш Войчеховски
Снимка ЕПА/БГНЕС

Полякът Януш Войчеховски е новият еврокомисар по „Земеделие и селски райони“. Името му бе съобщено днес от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която обяви разпределението на ресорите.

Войчеховски е дългогодишен член на Европейския парламент, участващ в комисията по земеделие, и понастоящем е член на Европейската сметна палата.

Немското списание „Шпигел“, цитирано от в. „Сега“ информира, че новият земеделски комисар е разследван от Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) заради съмнения за финансови злоупотреби. „Шпигел“ се позовава за достоверността на новината на думите на говорител на ОЛАФ.

Предполагаемите нарушения са свързани с възстановена сума за пътни разходи от времето, в което той е евродепутат – от 2004 до 2014 година. Войчеховски твърди пред германското издание, че става въпрос за 11 250 евро, които той получил обратно, но не разполагал с „достатъчно документи“ за средствата, похарчени между 2009 и 2011 година. Според „Шпигел“ обаче разследването на ОЛАФ е свързано и за други дела. От ЕК и екипа на избраната за шеф на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен са отказали коментар за разследването.

Човекът на България в Еврокомисията – Мария Габриел, получава ресора „Иновации и младеж“, напускайки поста комисар за цифрови технологии. Увереност, че ще остане на досегашната си позиция, бе изразил преди две седмици премиерът Бойко Борисов. Този ресор обаче вече не съществува като наименование. Заместник председателят на ЕК Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера. Част предишния ресор на Габриел ще бъде поета от французойката Силви Гулар, което ще е комисар по „Вътрешен пазар“.

Председателят фон дер Лайен заяви целите на новата Еврокомисия с думите: „В центъра на нашата работа е необходимостта да се обърне внимание на промените в климата, технологиите и демографските характеристики, които преобразяват нашите общества и начина ни на живот. Съществуващите световни сили поемат по нов самостоятелен път. Появяват се и се консолидират нови световни сили. Това оставя у много общности в Европа усещане за несигурност и безпокойство. ЕС трябва да играе водеща роля в прехода към здрава планета и към нов цифров свят. Ще може да го направи обаче само чрез обединяване на хората и чрез модернизиране на нашата уникална социална пазарна икономика в съответствие с днешните нови амбиции.“

Тя добави, че „трябва да се съсредоточим върху равенството и да създадем възможности за всички хора, независимо от това дали са жени или мъже, дали са от изток, запад, юг или север, дали са млади или стари. Трябва да отстояваме общите си ценности и върховенството на закона. През следващите пет години всички европейски институции трябва да работим заедно, за да разсеем страховете и да създадем нови възможности.“

Урсула фон дер Лайен заяви още, че ЕК ще изгражда  партньорство със Съединените щати, ще дефинира отношенията си с един по-самоуверен Китай и ще бъде надежден съсед, на Африка например. Този екип трябва да отстоява нашите ценности и стандарти от световна класа.

Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Заместник-председателите ще ръководят работата по най-важните хоризонтални въпроси, като например Европейския зелен пакт, подготвеността на Европа за цифровата ера, икономиката в интерес на хората, съхраняването на европейския ни начин на живот, по-силна Европа на световната сцена и новия тласък за европейската демокрация.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на Комисията.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.

Другите 5-ма зам.-председатели са Жозеп Борел (Испания), понастоящем министър на външните работи); Вера Йоурова (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция); Марош Шефчович (Словакия); Дубравка Шуица (Хърватия).

Останалите кандидати за комисари са: 

Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Дидие Рейндерс (Белгия), който е адвокат по професия, е бивш национален министър на финансите, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на отбраната с богат опит. В новата Комисия той ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона).

Стела Кириaкидес (Кипър) е медицински психолог с дългогодишен опит в областта на социалните въпроси, здравеопазването и профилактиката на раковите заболявания. Тя ще ръководи ресор „Здравеопазване“.

Кадри Симсон (Естония) е дългогодишен член на естонския парламент и министър на икономиката и инфраструктурата. Тя ще отговаря за ресор „Енергетика“.

Юта Урпилайнен (Финландия) е била не само министър на финансите и дългогодишен член на комисията по външни работи на финландския парламент, но е работила и като специален пратеник в Етиопия. Тя ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.

Силви Гулар (Франция), която е бивш член на Европейския парламент, е твърдо ангажирана и убедена европейка. Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата ни в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.

Ласло Трочани (Унгария) е бившият министър на правосъдието на Унгария. Той ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.

Фил Хоган (Ирландия) — действащият комисар по въпросите на селското стопанство, ще допринесе с опита си в новата Комисия в ресор „Търговия“.

Паоло Джентилони (Италия) — бивш италиански министър-председател и министър на външните работи, ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.

Виргиниюс Синкявичюс (Литва) — министър на икономиката и иновациите на Литва, ще отговаря за „Околна среда и океани“.

Никола Шмит (Люксембург) идва с опита си от Европейския парламент и прослуженото време като национален министър на заетостта и труда и сега ще отговаря за ресор „Работни места“.

Хелена Дали (Малта) е посветила своя политически живот на равнопоставеността в качеството си на министър на социалния диалог, потребителските въпроси и гражданските свободи, а също и като министър на европейските въпроси и равнопоставеността. Тя ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.

Елиза Ферейра (Португалия) понастоящем е заместник-управител на Banco de Portugal. В продължение на много години е член на Европейския парламент и е била министър на планирането и министър на околната среда на Португалия. Тя ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.

Рована Плумб (Румъния) е член на Европейския парламент (заместник-председател на Групата на социалдемократите) и е бивш национален министър на околната среда и изменението на климата, министър на труда, министър на европейските фондове, министър на образованието и министър на транспорта. Тя ще отговаря за ресор „Транспорт“.

Янез Ленарчич (Словения) е словенски дипломат. Той е бил държавен секретар по европейските въпроси и в продължение на няколко години е работил в тясно сътрудничество с Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Европейския съюз. Той ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.

Илва Йохансон (Швеция) е национален министър на заетостта, но също така бивш министър на училищата и министър на здравеопазването и грижите за възрастните и член на шведския парламент. Тя е също така високо ценен експерт в областта на заетостта, интеграцията, здравеопазването и благосъстоянието. Тя ще ръководи ресор „Вътрешни работи“. 

Leave a Comment