Една от най-великите победи в световната история дава името на маратона

dvuboiПреди около 2510 години на 12 септември край село Маратон в Гърция персийски воиски акостират на югоизточния бряг на полуострова, решени да завладеят древна Елада. Цар Дарий I изпраща 600 кораба, натоварени с десетки хиляди войници (историческите данни се колебаят между 20 000 и 100 000). Отделно от това пътуват и 1000 персийски конници. Гърците са предупредени и очакват врага с 10 000 мъже, готови за бой.

От страна на Персия е военачалникът Датис, гръцката воиска се командва от атинския стратег аристократ Милтиад Младши. Дясното гръцко крило е ръководено от архонт полемарх Калимах.

В страшния сблъсък гърците обръщат персийците в бягство. В битката падат в жертва 6400 перси, убити са към 200 гърци според Херодот.

Да съобщи за легендарната победа в Атина е изпратен най-бързия гръцки войник Фидипид. Разстоянието между село Маратон и Атина е 34,5 км. Според древни историци Филипид пристига в Атина напълно изтощен. Успява да каже: „Радвайте се, победихме!“ и умира. Други данни сочат, че бегачът е изпратен да съобщи вестта за победата от Атина до Спарта, между които разстоянието е значително по-голямо – 136 мили (към 218 км).

Победата над персийците остава в историята, а скоростното предаване на новината за нея – в спорта. През 1896 г. по идея на френския професор Мишел Бреал дисциплината по бягане на дълго расзстояние влиза в Олимпиадата под името „маратон“ с разстояние 40 km. През годините дистанцията е била различна, но през 1908 в Лондон е променена, за да може да бъде наблюдаван от кралското семейство на удобно за тях място и така дължината на трасето става 42,195 km, каквато е и днес.

Leave a Comment