Всички зърнени и маслодайни култури паднаха под цените на септември 2018-а

Цените на всички зърнени и маслодайни култури, които се наблюдават от аграрната статистика на МЗХГ, паднаха под цените, които бяха отчетени към 5 септември 2018 г.

цени зърнени и маслодайни септември 2019

В предишния оперативен анализ на министерството, публикуван на 4 септември, за пореден път рапицата се държеше „над вода“ с цена 670 лв./тон, която бе с 2 на сто по-висока от цената година по-рано. По последни данни обаче маслодайната култура е с 12 лева/тон по-евтина спрямо началото на септември м.г. Докато година по-рано в края на август и септември наблюдавахме покачване на рапичната цена, тази година данните отчитат постепенен спад.

Най-значително е поевтиняването на хлебната пшеница, която годишна база е загубила 66 лв. за тон. Фуражната е с 55 лв. по-евтина. Ечемикът е паднал с 26 лв. При царевицата минусът също е 26 лева/тон, при слънчогледа 13 лева.

Сбъркани през пролетта прогнози на световните центрове, които отчитат производство и прогнозират бъдеща реколта, доведоха до спекулативно повишение на цените на някои култури, особено на царевицата. Последвалата корекция на прогнозните добиви предизвика резки спадове на пазара, които продължават и досега.

Leave a Comment