Агрометеорология: Заради сушата сеитбата ще закъснее сериозно

Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ

1401През следващият седемдневен период съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от сухо и топло за сезона време. От средата на август до началото на второто десетдневие на септември валежи със стопанско значение в по-голямата част от страната не са регистрирани. В края на лятото сушатa в полските райони ще се задълбочи, което ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Поради тази обективна причина се очакват сериозни закъснения при есенните сеитби. Оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата изтичат в началото на третото десетдневие на септември.

През периода по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава масово восъчна и пълна  зрелост. При ориза ще протича масово фаза узряване. Фаза узряване ще се наблюдава при памука и фъстъците. При захарното цвекло ще преобладава техническа зрелост. По-късните винени сортове грозде ще встъпят във физиологична зрелост по-рано от обичайните за страната срокове.

Условията през периода ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.

 

Leave a Comment