Най-много са работниците без трудов договор в строителството и земеделието

работници, ягоди, КричимНай-много работници без трудов договор има в строителството, земеделието и при ремонта на автомобили в област Пловдив, съобщиха днес на съвместна пресконференция представители от централата на КНСБ, на федерации към КНСБ, Боян Бойкински – областен координатор КНСБ – Пловдив, Атанас Чернаев – директор на „Инспекция по труда“ – Пловдив и синдикални активисти. Така те дадоха старт на кампанията „Сивото убива!“.

Националният секретар на синдиката Тодор Капитанов даде пример какво губи работник, който е в сивия сектор. Ако той получава средна работна заплата, която за областта е 1093 лв., но е осигурен на минимална работна заплата, работникът ще загуби за 22 години след като се е пенсионирал над 73 хил. лв.

Сивият сектор в българската икономика е около 21%, което се изчислява на 23 милиарда лева. Хората, които работят без договори, се лишават не само от бъдещи привилегии и по-достойна пенсия, но и от трудова защита.

Нивото на средното брутно трудово възнаграждение в областта по данни на НСИ към месец юни 2019 г. е 1093 лева, докато в България то е 1260 лева. Пловдивчани са на 7-мо място в страната, въпреки че преди 3 години са били на 4-то място.

По данни на НСИ 224 300 души са работещите в територията на областта. От КНСБ обясниха, че кампанията „Сивото убива!“ е фокусирана около няколко сектора. Синдикалистите посочиха, че през второто тримесечия средното месечно трудово възнаграждение в област Пловдив е било 814 лв. – едно от най-ниските в страната. В строителството пък е 950 лв.

Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев заяви, че за първите девет месеца на тази година в структурата са подадени 450 сигнала. Половината от тях са за неизплатени работни заплати.

От КНСБ представиха мобилното приложение VOX KNSB, чрез което могат да се подават сигнали за некоректни работодатели. Приложението е напълно безплатно и гарантира пълна анонимност.

Leave a Comment