БАБХ проверява бира с изтекъл преди 2 г. срок на годност

na-birБългарска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверка на фирма, дарила бира с изтекъл срок на годност на спортно мероприятие в Приморско на 7 септември 2019 г. Според етикета на пивото, то е произведено в град Серес, Гърция и е можело да се консумира до 17.04.2017 г.

Сигналът е подаден на 10 септември на интернет страницата на БАБХ. Веднага след получаването му е извършена проверка от ОДБХ Бургас. При нея е установено, че няма постъпило заявление за регистрация на временен обект за търговия с храни или друго уведомление по повод организирания триатлон „Лъвско сърце” в Приморско.

При извършена справка в регистрите, поддържани в ОДБХ Бургас,се установи, че няма издадени удостоверения за регистрация по реда на чл. 12 от Закона за храните на фирмата, посочена на етикета на бирата.

Инспектори от ОДБХ София град са извършили проверка на адреса на дистрибутора, посочен на етикета на бирата. Установено е, че това е заключен частен дом и не е осъществен контакт с нито един представител на фирмата, въпреки направените опити.

БАБХ продължава работата по случая, като за съдействие са сезирани съответните компетентни органи.

Leave a Comment