Кръстовден е!

Църквата "Покров Богородичен" в Кръстова гора

Църквата „Покров Богородичен“ в Кръстова гора

Днес е Кръстовден – началото на есента. Оттук нататък водите в реките и моретата изстиват, времето застудява, започва есента.

Както всяка година, на този ден хиляди хора посрещат утрото на поляните пред църквата „Покров Богородичен“ при Кръстова гора с вярата, че молитвите им ще бъдат чути.

На този голям празник Православната църква приканва вярващите да се поклонят на кръста, на който Исус Христос е страдал, за да спаси хората. Кръстът олицетворява болката, но също така и победата над смъртта.

Православната църква празнува светия Кръст четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение. На Кръстовден се спазва строг пост.

Началото на празника започна от IV век, когато император Константин започнал да воюва с един от своите кесари деспоти. Преди битката, разтревожен от военните сили на противника, той се взрял в небето и видял ярък кръст с надпис: „С това ще победиш“. Императорът направил знаме с кръст, а войниците му нарисували кръстове на щитовете си. На следващия ден Константин победил.

По-късно майка му, царица Елена, отишла в Палестина и заварила Светите места – Голгота, гроба на Исус и пещерата във Витлеем, зарити от евреите, които почитали старозаветните си светци. Елена заповядала да се разкрият местата и да се построят църкви. По-късно наредила да се направят разкопки, за да бъде открит кръста, на който е бил разпънат Исус. Били открити три кръста, а за да се разбере на кой от тях е бил разпънат Синът Божий, тя ги допряла поотделно до болни хора. Истинският кръст донесъл изцеление и така станало ясно кой е той.

Кръстовден е празник и на пожарникарите.

Днес имен ден празнуват тези, които носят имената Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо и Ставри.

Leave a Comment