За пръв път у нас: Аукцион на супер юници на „Фермер Експо Раковски“

Цената на юницата – победителката в конкурса „Най-добро животно“ достигна 4 200 лева
Фестивалът бе празник за децата

Фестивалът бе празник за децата

Третият фестивал „Фермер Експо Раковски 2019“, който се проведе днес, ще остане в историята с първия аукцион на млечни крави, който се състоя според правилата, установени при подобни прояви. Аукционът, който започна в 14 часа, беше бонбонът на фестивала.

Още преди 13:30 часа организаторите предупредиха с високоговорител кандидатите за закупуване на животни, че трябва да внесат капаро от 100 лева, което се възстановява при неучастие в наддаването или при сключена сделка, и не подлежи на връщане, ако купувачът наддава, а накрая се откаже да плати цената, която е заявил.

Местата в голямата шатра с ринг в средата започнаха да се заемат час-два преди аукциона.

Журито от експерти, сред които проф. Живко Кръстанов и доц. Теодора Ангелова, бяха направили предварителен подбор на млечните животни и определиха четири юници, всички от породата Холщайн, за най-добрите екземпляри, които могат да участват в надпреварата. Те бяха на „Асеница – 96“, „Вароша 05“, „Катриг-5 – Никола Янков“ и „Боряна Златанова“.

Четирите участнички в конкурса

Четирите участнички в конкурса

Кравите се оказаха доста спокойни и не оказаха особена съпротива да бъдат развеждани в кръг по подиума, посипан с дървени стърготини. После стана ясно, че в продължение на месец е имало репетиции за дефилето, така че животните да свикнат с обстановката и късите обиколки, които трябваше днес да направят. Вчера са били изкъпани и, въобще, подготвени за сцената.

„Радвам се, че организираме аукцион“, обърна се към животновъдите Рангел Матански, председател на организацията на производители „Фермерско мляко“, която е инициатор и основен организатор заедно с община Раковски на „Фермер Експо Раковски“. Той обясни, че не намира за редно фермери, които отглеждат животни с родословие, които са положи грижи и средства за селекцията и за храненето, да нямат възможност да покажат най-добрите екземпляри в стадата си, които по нищо не отстъпват на най-великолепните европейски млечни говеда. „Ето защо организираме аукциона“, посочи Матански.

проф. Живко КръстановПроф. Кръстанов информира публиката, че и четирите юници имат качества на победителки. Все пак обаче журито класира на първо място животното на „Асеница – 96“, което се видя на публиката и най-добродушно. Неин баща беше известният в говедовъдните среди бик Оман Оман. „Вижте я! Има женствена форма, добро виме и копита – типичен представител на потомството на Оман Оман“, обяви професорът.

 

Победителката

Победителката

Второто място бе за животните на „Вароша 05“ и „Катриг-5 – Никола Янков“, а трето – за ЕТ“Боряна Златанова“.

За победителката имаше купа, за другите красиви животни – статуетки на крави, за всички – грамоти.

Симентал

Симентал от с. Владимировци

Кандидатите за наддаването, което тепърва предстоеше, имаха 10 минути да вземат решение дали и за кое животно да участват. През това време бяха дефилираха животни от породите „Симентал“ и „Джърсей“.

Тодор Арбов

Тодор Арбов

Международният експерт Тодор Арбов разказваше откъде идват имената на породите, в които държави преобладаващо ги отглеждат и какви са отличителните характеристики на кравите. Смесените – и за млечно, и за месно направление „Симентал“ (от ферма в село Владимировци) впечатляваха с какаовия си цвят и белите глави, и с внушителните си форми, „Джърсей“ (от фермата на Тодор Ванов, село Стряма) смаяха децата с очите си на сърни.

Джърсей на Тодор Ванов

Джърсей на Тодор Ванов

Аукционът започна със силен старт. Три заплодени юници с превъзходно, проследимо, смесено потекло с немска, щатска и канадска кръв, собственост на „Вароша – 05“, бяха закупени от един и същ участник, който за негова радост нямаше конкуренция. Така първоначално обявената цена от 3 400 лева за крава, остана, без да се стигне до стъпката от 100 лева. Продължението на аукциона беше по-емоционално, защото вече имаше наддаване.

Общо 8 животни, сред които и победителката в конкурса „Най-добра юница“, участваха в аукциона. Шест от тях си намериха нови стопани. Най-напрегнато бе наддаването за носителката на купата. Нейната цена достигна 4 200 лева.

Прочети още: Виж колко забавно каубоите в САЩ търгуват телета (видео)

Лентата на Фермер Експо Раковски 2019 бе прерязана от депутата Младен Шишков, директора на дирекция "Животновъдство" в МЗХГ Силвия Василева, Рангел Матански, евродепутата Асим Адемов и кмета на община Раковски Павел Гуджеров

Лентата на Фермер Експо Раковски 2019 бе прерязана от депутата Младен Шишков, директора на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева, Рангел Матански, евродепутата Асим Адемов и кмета на община Раковски Павел Гуджеров

Leave a Comment