Нов завод на Домусчиеви в Пещера ще произвежда фуражни добавки и лекарства за индустриалното животновъдство

Инвестицията за 150 млн. евро е със инвестиционен заем по плана „Юнкер“

окриване на нов завод на кирил домусчиев

Нов завод за фуражни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени форми за индустриалното животновъдство бе официално открит днес в Пещера. В събитието взеха участие премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, екоминистърът Нено Димов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Инвестицията е на „Биовет“АД, която е собственост на Кирил и Георги Домусчиеви. Проектът е част от стратегията на „Хювефарма“ за растеж като фармацевтична компания, базирана в ЕС и оперираща на глобалните пазари.

До откриването на новите мощности се стигна след като на 12 януари 2018 г. в началото на Българското председателство на Съвета на ЕС между „Биовет“ и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) бе подписано споразумение за заем в размер на 100 млн. евро по програмата „Инвестиционен план за Европа“, известна като Плана Юнкер. При подписването присъстваха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов.

Проектът бе изпълнен за по-малко от две години. Новият завод ще осигури 200 работни места за висококвалифицирани работници и специалисти като инженери, биолози, химици.

„Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката“, каза при откриването премиерът Борисов.

„Този завод е високотехнологичен, с добри възнаграждения, надявам се и с времето още по-добри“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че 40 милиона лева от инвестицията са за екология и подчерта, че пречиствателната станция към завода е направена по най-съвременния начин.

„Много е важно в тези региони, в които е трудно да се намерят инвеститори, икономиката да продължава да се развива по този начин. Затова ние подкрепяме тези общини – видяхте пътя, мостове, сгради и всичко останало“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

По повод първия учебен ден премиерът Борисов поздрави от Пещера всички ученици, учители и преподаватели у нас. „Нямаме класна стая без wi-fi в България – навсякъде има интернет. В това отношение сме на първите места в Европа“, каза още българският министър-председател Бойко Борисов.

Leave a Comment