Софтуер за проследяване на храни спечели голямата награда на първия Агро Хакатон

Александър и Борис Брестнишки

Александър и Борис Брестнички

Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил. лева от наградния фонд на първия Агро Хакатон, който се проведе в шуменското село Изгрев този уикенд.

Проектът на ONE представлява уеб базирана платформа с таргет мобилно приложение за проследяване на произхода и качеството на храните, включително и техните съставки. Той ще използва елементи на Big Data технологията, автоматизация и предвижда за в бъдеще Blockchain валидация. Двамата братя се състезаваха с още 10 отбора в първия 28-часов AgriTechHacк в NIK Academy.

Втора награда в размер на 5 хил. лева спечели екипът „ТехноЛогика“, сформиран от 7 IT специалисти, които разработиха инструмент с отворен код за събиране на информация от земеделска техника, който ще предоставя аналитични услуги за начина, по който машината е била използвана – например, за да се установи кога и колко време един трактор е бил в престой на полето. Идеята на този инструмент е да подпомогне фермерите във вземането за правилни решения в земеделското стопанство.

С трета награда журито на AgriTechHack отличи екипът от 4 софтуерни инженери -„BeVine“ за проекта им за разработка на мобилно приложение, което чрез изкуствен интелект да установява здравния статус на винени лозя. Освен парична награда от 2000 лева, екипът получи и петата награда от състезанието, която дава възможност на BeVine да участват в предстоящ хакатон на университета Вагенинген в Холандия /WUR Life Science FarmHacK/.

На четвърто място на AgriTechHack се класира отборът „Тhe Bees“ – петима програмисти, които работиха върху цифрово решение за засичане на аномалии и ранно известяване чрез база данни, получени от кошери и метеостанции.

Те ще имат възможността да представят идеята си в Министерство на земеделието, храните и горите.

Петчленно жури оцени и класира участниците в първия Агрохакатон по критерии, изработени с помощта на FarmHack.NL – холандската компания, специализирана в провеждането на хакатони. В състава на комисията участваха Иво Куманов, управител на фирма за иковативни земеделски технологии, Светлана Боянова – Председател на УС на Институт за агростратегии и иновации и основател на българския Цифров иновационен хъб за земеделие AgroHub.BG, Светлин Наков – основател и двигател на „Софтуерен университет“, Дориана Миленкова от посолство на Кралство Нидерландия в България – инициатор на събитието и Милен Влаев – ръководител отдел „Агробизнес“ в търговска банка.

Leave a Comment