Най-после: Със закон се забраняват у нас фермите за норки

В страната има две предприятия с 130 000 животни за добив на ценни кожи, които се умъртвяват по мъчителен за тях начин

норкиФермите за норки ще бъдат забранени у нас, след като се приемат поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които са внесени за разглеждане в Народното събрание. Утре, 19 септември, Комисията по земеделие, храни и гори ще разгледа на първо четене измененията.

Над 50 неправителствени организации са поискали да бъде забранено отглеждането на животни с цел добив на ценни кожи като нехуманно и жестоко, независимо дали във фермите са осигурени добри условия за тях.

Въпреки че формулировката е обща – за отглеждане на животни с цел добив на ценна кожа, у нас законопроектът ще засегне най-вече две ферми за норки,  в които се стопанисват общо 130 000 броя от хищниците.

Законопроектът дава възможност на работещите до момента предприятия за норки, по-голямото от които е в старозагорското село Маджерито, да функционират до края на 2020 г., за да имат време собствениците да преструктурират бизнеса си.

Досега законът забраняваше добива, вноса и износа единствено на кожи на котки и кучета.

В мотивите към проекта е посочено, че държавата трябва да провежда последователна политика за хуманно отношение към животните и ограничаване на случаите на жестокост.

Припомняме обаче, че държавата, в лицето на Регионалната екоинспекция в Стара Загора, разреши още в края на 2014 г. създаването на фермата за норки край Маджерито с обявен капацитет за отглеждане на 400 000 животни.

„Агро Пловдив“ пръв в страната съобщи за проекта за фермата на Ангел Ив. Ангелов, син на съдружника Иван Ангелов в „Градус“, „Бисер олива“ и други предприятия, още на 30 април 2015 г.

Прочети още: Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора

След нашата публикация инициатори започнаха петиция срещу фермата, която много бързо събра над 16 000 противници на предприятието за норки. През годините имаше десетки протести срещу този вид бизнес. Както се вижда, държавата реагира 4 години по-късно.

За да не се наруши целостта на кожите, в двете ферми (преди са били 3) животните са умъртвявани по нехуманен начин – в газови камери, токов удар и удавяне. Използван е въглероден диоксид, който е предизвиквал в норките кашлица, кихане, ритане и подскоци с цел бягство, пише в мотивите към законопроекта. В тях се посочва още, че 12 държави от Европа са забранили функционирането на подобни предприятия – Обединеното кралство, Австрия, Чехия, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Норвегия, Холандия, Белгия и Люксембург.

Leave a Comment