МЗХГ: Ябълките от внос през август са 14 пъти повече от родното производство

11Ябълките от внос през август са 14,5 пъти повече в сравнение с произведените в България. При общо предлагане на 40 559 тона, родните плодове са 2 617  тона, чуждите 37 942 тона, сочат данните от бюлетина на МЗХГ за август 2019 г.

В сравнение с другите плодове, ябълките са под наистина страховит натиск отвън. По данни на МЗХГ в страната има 49 019 дка ябълкови градини. По площи те са третата най-отглеждана овощарска култура след черешите и сливите. За да изпълнят изискванията за обвързано подпомагане, производителите трябва да добиват от декар по минимум 1200 кг., което означава, че националната реколта от ябълки би трябвало да е поне 59 хил. тона. Това количество, по данни на Националния статистически институт, е около 3-4 пъти по-малко от националното годишно потребление на пресни и замразени плодове въобще (32,4 кг на човек). Ако добавим и останалите плодове, произвеждани и потребявани у нас, то родното ябълково производство би трябвало да е достатъчно, стига в данните на МЗХГ да не са заложени пустеещи и изкоренени градини.

12В месечния бюлетин на МЗХГ останалите български плодове изглеждат в доста по-добра позиция по отношение на вноса.

Българските зеленчуци преобладават на пазара, в това число и доматите, които са най-конкурираната стока, се вижда от втората таблица в бюлетина на МЗХГ.

През август на всеки 15 пъпеша е имало един от внос, родните дини са били над 6 пъти повече от чуждите, пиперът – 2,4 пъти, картофите – 2,7 пъти.

 

 

Leave a Comment