Законопроект: Ще има приемни семейства и за възрастни хора

Първият Закон за възрастните хора е внесен в Народното събрание

стари хора, пенсионери в КрасновоПървият Закон за възрастните хора е внесен от група депутати в Народното събрание. Законопроектът задължава органите на властни – държавни и местни, да провеждат политики в подкрепа на възрастните хора. Дефиницията за възрастен човек в закона е „след навършване на 60 години“.

Към Министерския съвет ще започне да функционира Национален съвет на възрастните хора. Предвижда се създаването на Национална стратегия за възрастните хора, въз основа на която социалното министерство ще създаде Национална програма за подкрепа на възрастните хора, която ще бъде одобрена от правителството. Към общинските съвети в страната ще функционират комисии за възрастните хора като консултативни органи, които ще следят за изпълнението на националната програма на местно равнище.

Националната стратегия предвижда на всеки 25 000 души да има по един дом за настаняване на минимум 100 възрастни хора, чиято дейност ще се финансира от държавата.

Държавните органи ще си сътрудничат с работодателските организации, така че възрастните хора, които желаят и могат, да продължат да водят активен живот с възможности за професионално израстване. При колективно трудово договаряне възрастните хора ще бъдат третирани наравно с останалия персонал.

Законопроектът предвижда и грижи за възрастни хора в приемни семейства. Към дирекциите „Социално подпомагане“ към едноименната агенция ще се създадат комисии по приемна грижа за възрастни хора. Тя ще утвърждава кандидатите за приемно семейство. Дирекциите ще предоставят на приемните семейства еднократна или месечна социална помощ под формата на пари или на социални инвестиции. Право за настаняване в приемно семейство ще имат възрастни хора, чиито роднини по съребрена линия от първа и втора степен не могат или не желаят да се грижат за тях.

Възрастните хора ще имат право на финансова подкрепа за социални услуги, социална и медицинска рехабилитация, услуги за участие в трудова заетост и професионална квалификация. Също така добавки за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги, за наем на общинско жилище, ако лицето е самотно, за диетично хранене, лекарства и други.

За финансово обезпечаване на средствата в подкрепа на възрастните фора ще се създаде Фонд към министъра на труда и социалните грижи. Средствата в него ще се набират от държавния бюджет, дарения, доходи от управление на собствени средства на фонда и др.

Leave a Comment