Фирма от разследването „Война на трупове“ строи инсинератор до Стара Загора

свине, прасета, свинефермаСофийската „Еко БГ – СЖП“ООД е получила разрешение от РИОСВ Стара Загора да изгради (без оценка за въздействие върху околната среда) мобилна инсталация за изгаряне на животински трупове в землището на с. Стрелец, община Стара Загора. Инсинераторът ще е с капацитет за изгаряне до 8 тона трупове на денонощие. Не е предвидено към инсталацията да има площадка за разтоварване, първично съхранение и складиране на доставените животни. Решението на РИОСВ е публикувано на 12 август, когато скандалното разследване на журналиста Генка Шикерова за обществената поръчка на БАБХ бе сред най-коментираните теми.

Припомняме, че разследването установи, че в края на 2017 г. БАБХ е обявила обществена поръчка за изгаряне на животински трупове за три години на стойност 30 млн. лв. Поръчката е спечелена чрез пряко договаряне от две фирми – „Син кръст 2016″ и „Еко БГ – СЖП“ на Димитър Манджуков и Димитър Димитров. Двете фирми са разполагали с общо 3 инсинератора, всеки един от които с капацитет до 8 тона на денонощие.

Шикерова установява, че през 2018 г., когато в Странджа избухна чума по дребните преживни, а из страната периодично се обявяваха огнища на птичи грип, както и едно (първото) на Африканска чума по свинете, двете фирми не са участвали в изгарянето на трупове. Въпреки това „Син кръст 2016″ и „Еко БГ – СЖП“ са получили от БАБХ през 2018 г. 12 млн. лв. по 3-годишния договор, а с допълнителни анекси са им изплатени през ноември още 3 млн. лв., а през декември допълнителни 1,4 млн. лв. Тази пролет пък двете дружества са подписали с БАБХ договор за още 30 млн. лв. за дейностите им до 2020 г., според разследването.

По повод разследването, озаглавено „Война за трупове“, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на специализираната прокуратура на 8 август т.г., но до момента не е обявено докъде е стигнало то.

 

 

Leave a Comment