Преди 500 г. Магелан поема на Запад и доказва, че земята е кръгла

Фернандо Магелан

Преди 500 години 39-годишният мореплавател Фернандо Магелан потегля с 5 кораба и 265 души екипаж на Запад през Атлантическия океан. Две години по-късно – 1521 г., вече напът за дома, той умира в битка, прободен от бамбукови копия на местни филипинци. Оцелелите от екипажа на Магелан се завръщат в Испания през септември 1522 г., плувайки от Изток на Запад, с което мисията доказва, че земята е кълбо.

Фернандо Магелан е португалец, плавал до своята 32-годишнина под роден флаг. Изпаднал в немилост пред крал Мануел I заради обвинения в незаконна търговия, той заминава за Испания, където получава поданство. Там се жени за дъщерята на португалския емигрант Диего Барбоса – Беатрис, от която има два сина. Децата му умират съвсем малки, а съпругата му – в годината на неговата смърт през 1521 г.

Испанският крал Карлос I, по-късно император на Свещената римска империя под името Карл V, одобрява намерението на португалеца да открие път към Тихия океан през протока на река Ла Плата (между Аржентина и Парагвай). Краля заедно с други спонсори подкрепя плаването под командването на Магелан и така те потеглят на юг с 5 кораба на 10 август от Севиля към по-южното испанско пристанище Санлукар де Барамеда. Там екипажът е блокиран заради подозрения към португалеца, но на 20 септември все пак корабите вдигат котва. Португалският крал Мануел I издава заповед Магелан да бъде убит, но великият мореплавател се разминава с тази заплаха.

На 27 ноември екипажите пресичат екватора, насочени към Бразилия и през февруари 1520 г. достигат бреговете на Патагония – област в Аржентина. Междувременно избухва бунт сред малката флотилия, като три от корабите насочват оръдията си към кораба на Магелан „Тринидад“. Португалецът се справя със ситуацията и наказва жестоко капитаните бунтари – обезглавява единия, поругава трупа на другия, а третия изостава на брега с част поддържниците му.

От месец май до края на ноември 1520 г. корабите плават на юг, срещайки много препятствия и давайки много жертви по пътя, но накрая достигат най-южната точка на Латинска Америка, като откриват протока, наречен по-късно „Магеланов“. Оттам започва плаването им, вече с три кораба, в Тихия океан. Името на океана е дадено от Магелан, който го нарича Мирно (тихо) море. Отправят се отново нагоре към екватора, който пресичат на 13 февруари 1521 г. , а на 15 март достигат до първия филипински остров.

Плавайки от остров на остров, Магелан доближава момента на смъртта си. На остров Себу той предлага на местния владетел раджа Хумабон приятелството и подкрепата си срещу другите владетели. В една от битките между местните капитанът е убит на 27 април 1521 г.

След много премеждия и драстично намалял брой на моряците, експедицията се завръща в Испания на 6 септември 1522 г., извършвайки за 1081 дни първото в света околосветско плаване.

През следващите десетилетия пътят, изминат от експедицията на Магелан, е следван и от други мореплаватели, като англичанина Френсис Дрейк през 1577 – 1580 г. През 1565 г. Андрес де Урандета открива пътя за пресичане на Тихия океан от запад на изток.

Пътуването дава представа и за общия размер на Земята, тъй като изминатото разстояние е измерено като 14 460 испански левги (60 440 km). Установява се и нуждата от линия на смяна на датата – обикаляйки Земята на запад се губи един ден: при завръщането си участниците в експедицията установяват разлика от един ден между своите календари и тези на хората, които не са плавали, въпреки прилежно водените корабни дневници.

 

 

Leave a Comment