Стратегия за схемата училищен плод и мляко е пусната за обсъждане

Заинтересованите могат да правят предложения по документа до 21 октомври

Национална стратегия за прилагането на схемата за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата в България до края на учебната 2022/2023 година е публикувана за обществено обсъждане на интернет страницата на земеделското министерство. До 21 октомври 2019 г. заитересованите могат да правят предложения по нея.

В Стратегията е посочена ползата за децата от детски заведения и училища (от 1 до 4-ти клас) от прием на свежи плодове и зеленчуци, и мляко и млечни продукти.

Засега схемата осигурява доставки за деца до 10 години, но съществува опция тя да бъде приложена и за детски ясли и гимназии.

В групата на плодовете са изброени: Кайсии, череши, праскови, нектарини, сливи, ябълки, круши, дюли, банани, горски плодове, смокини, грозде, пъпеши, дини, цитрусови и тропически плодове, киви. 

В групата на зеленчуците са включени: Моркови, репи, салатно цвекло, козя брада, целина с едри глави, репички и подобни кореноплодни, годни за консумация, зеле, карфиол и други годни за консумация зеленчуци от рода Brassica, краставици, корнишони, салати, цикория и други листни зеленчуци, леща, грах и други варива, домати и други зеленчуци.

Всички те са описани със съответните грамажи за индидуална консумация.

Като млечни доставки за деца са предложени: Мляко за пиене със и без съдържание на лактоза, сирене и извара, кисело мляко, ферментирали или подкислени млечни продукти без добавени захар, ароматизатори, плодове, ядки, какао и други. За тях също са посочени грамажи и съдържание на мазнини.

Пчелният мед също може да бъде включен в схемата.

Стратегията информира, че препоръката на диетолозите за здравословно хранене е за консумация на  около 400 г/ден плодове и зеленчуци, като от изключителна важност е осигуряването на разнообразие в продуктите.

При децата на възраст 7-10 години осигуряването на мляко и млечни продукти се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 г кисело или прясно мляко със съдържание на мазнини 2% и най-малко 30 г сирене при целодневно хранене.

Фермер Експо Раковски 2019, децаПри децата на възраст 3 – 7 години приемът на мляко и млечни продукти се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 350 г кисело или прясно мляко и на най-малко 25 – 30 г сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Препоръчва се прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини от 2% в най-малко два дни от седмицата, а в останалите дни от седмицата – от 3% до 3,6%.

От гледна точна на здравословното хранене са разграничени две възрастови групи (от 3 до 7 г. и от 7 до 10 г.) при децата, като за всяка от тях се препоръчва конкретен прием на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти.

Освен осигуряване на полезни продукти за децата, по схемата са заложени и съпътстващи образователни мерки, в това число и посещения на стопанства.

Помощта от ЕС е в евро, като за 2017-2018 год. сумата е в размер на 2 677 109,00 евро за плодове и зеленчуци и 1 167 367 евро за мляко и млечни продукти, а за останалите 5 години е заложено индикативното разпределение, което е 2 093 779,00 евро годишно за плодове и зеленчуци и 1 020 451 евро годишно за мляко и млечни продукти.

За периода 1 август 2017 г. – 31 юли 2023 г. средствата от ЕС са 19 415 626,00 евро.

Националната помощ за 6 години заедно с образователните програми, наблюдение, оценка и публичност е 124 990 679,43 лв.

В стратегията е заложен като приоритет продуктите по доставките да са закупени на местно или регионално равнище. Но за целите на обсъждането като приоритети са изброени също така биологични продукти, къси доставки, свободна търговия и други.

Leave a Comment