Инициатива на върха: Ще се залесят 30 млн. ха деградирали почви в Европа и Азия за подобряване на климата

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

23 септември 2019 г., Ню Йорк, САЩДеградацията на почвите и екосистемите е един от най-застрашаващите проблеми, пред които е изправен света. Човешките социално-икономически дейности и биофизични фактори, като обезлесяване и ерозия на почвата, изострени от изменението на климата, са основните причини за деградацията.

В опит да спрат този заплашителен процес, международните организации си партнират със страни в региона за възстановяване на 30 милиона хектара деградирани и обезлесени райони в Европа, Кавказ и Централна Азия до 2030 г.

Инициативата ECCA30

Инициативата, наречена ECCA30, беше лансирана по време на срещата на върха на ООН по въпросите на изменението на климата в Ню Йорк и е подкрепена от Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН), ФАО, Международния съюз за опазване на природата, Института за световни ресурси и Световната банка.

Възстановяването на деградиралата земя, включително залесяването, може да бъде основен принос за справяне с климатичните промени. Последните научни изследвания показват, че мащабното залесяване има огромен потенциал за подобряване на климата чрез абсорбция на въглероден диоксид.

ИКЕ на ООН вече подкрепи Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан в намерението им до 2030 г. да възстановят около три милиона хектара земя по програмата Бонско предизвикателство. Глобалната цел на ECAC30 е да увеличи десет пъти площта за възстановяване на горите до 30 милиона хектара, което ще бъде приблизително равно на размера на Италия.

Инициативата подкрепя държавите

Партньорите на ECCA30 ще предоставят на страните достъп до техническа и финансова подкрепа и ще работят за укрепване на регионалното сътрудничество. А именно, съвместната работа на отдела за горско стопанство и дървесина на ИКЕ на ООН / ФАО ще помогне на участващите страни в инициативата, като предостави платформа за политически диалог и консултации и спомага за изграждането на капацитет по въпросите на залесяването и подобряване на методите за събиране и оценка на данните.

Инициативата има за цел да превърне Европа, Кавказ и Централна Азия в силни участници в глобалното движение за залесяване. Страните членки на ECCA30 ще ръководят усилията на местно ниво.

Разнообразие от предимства

Според проучвания, инвестирането на приблизително 53 милиарда долара във възстановяване и устойчиво използване на земята в Централна Азия през следващите 30 години ще избегне кумулативните финансови загуби, свързани с ерозия на почвата, загуба на гори и други видове деградация на земята на стойност до 288 милиарда долара на същия период. В Източна Европа необходимите инвестиции за същия период се оценяват на 777 милиарда долара, в сравнение с огромните разходи за бездействие, достигайки 4813 милиарда долара.

В Западна Европа инвестирането в подобни програми в размер на 181 милиарда долара е незначително в сравнение с потенциалните разходи от 926 милиарда долара в случай на бездействие. Така се очаква петкратна възвръщаемост на навременните инвестиции в Централна Азия и Западна Европа и шесткратна възвръщаемост в Източна Европа, което е сериозен икономически стимул за действие.

Leave a Comment