Д-р Дамян Илиев напуска БАБХ, сменя го професор по ветеринарни болести

Агенцията ще е и с нов заместник-директор –  д-р Марияна Шумова, която досега бе началник на „Гранични дейности“
Проф. Паскал Желязков

Проф. Паскал Желязков

Проф. д-р Паскал Желязков, д.в.м е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заеманата от него позиция до момента е директор на Национален Диагностичен Научноизследователски Ветеринарномедицински Институт „Проф. Д-р Г. Павлов“ (НДНИВМИ). Институтът е структура към БАБХ.

Д-р Дамян Илиев, който оглави агенцията през месец май 2015 г., навърши

Д-р Дамян Илиев

Д-р Дамян Илиев

тази година 70. Според някои издания той е в изключително тежко здравословно състояние и до момента е успявал да управлява агенцията по телефона. Оставката на д-р Дамян Илиев е искана неведнъж през годините, но зад него винаги е стояло министерството. Искаха му я овцевъди заради болестта Син Език през 2015 г., после говедовъди заради Заразния нодуларен дерматит, производители на патици от години настояват да напусне поста си заради Инфлуенца. Пикът бе с Чумата по дребни преживни животни миналото лято в Странджа. Имаше и скандални разследвания за обществени поръчки на БАБХ като тази за диагностициране на Чума по дребни преживни през пролетта на 2018 г., когато тя бе спечелена от прясно регистрираната фирма „Глобул вижън 2018“. Нейн собственик бе 28-годишният тогава Никола Явахчов, който се занимава с поддръжка на компютри. Поръчката бе на стойност 360 000 лв. Тази година пък Генка Шикерова излъчи разследването си „Война за трупове“, с което обвини ръководството на агенцията, че раздава милиони на две фирми, които не унищожават трупове на болни животни чрез инсинераторите си и въпреки това парите им се изплащат.

Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба.

Има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия Институт по зоотехника и ветеринарна медицина гр. Стара Загора. Владее английски и руски език.

Назначен е и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, д.в.м.

Leave a Comment