WWF събира за Маратон София „панди“ за създаване на крайречна гора

Пловдив, МарицаИ тази година WWF (Фонд за дивата природа) събира отбор в подкрепа каузата –създаване на истинска крайречна гора.

Новото трасе на Софийския маратон започва на пл. Александър Батемберг пред Националната художествена галерия. То минава покрай историческите забележителности на София.

На стартовата му линия на 13 октомври ще застанат и участници-панди на WWF .

От няколко години WWF в България са се посветили на горите по бреговете на реките. Някога те са били истински райски кътчета за животни, птици, риби, хора. Пречиствали са водата в реката, предпазвали са от наводнения и свлачища. Днес по-голямата част от тях са унищожени и това е проблем, за чието разрешаване се фондът се стреми да помогне. До момента доброволци са засадили десетки хиляди дръвчета от видовете черна топола, полски бряст, дъб, бяла и черна елша, полски ясен.

В края на ноември т.г. намерението на WWF  е да залеси с 12 000 фиданки брега на река Марица на входа на гр. Стамболийски.

Затова от фонда набират „Отбора на Панда“ за участие в софийския маратон. Всеки, който се включи, ще получи сертификат за дарение, което всъщност ще е и таксата за участие в маратона.

Регистрацията е отворена и ще продължи до 2 октомври включително.

Leave a Comment