ИЗК „Марица“ ще покаже диви и културни видове домати в Европейската нощ на учените

Учени от УХТ ще покажат как потребителят да разбере дали в предлаганата храна има несвойствени добавки

деца в ИЗК "Марица" в Нощта на ученитеЗа поредна година Институтът по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ ще се включи в Европейската нощ на учените на 27 септември. Този път учените ще подредят изложба във фоайето на втория етаж в централната сграда, на която ще покажат многообразието на доматите в дивите и културни форми на този най-популярен в света зеленчук.

„Нощта“ ще е забавна и за малки, и по-големи бъдещи изследователи. Тяхната любознателност ще бъде уловена с биологични експерименти, наблюдения под микроскоп и с колекция от насекоми.

Математическият код на вселената ще бъде разкрит най-после пред децата от учителя по математика Цветомила Фотева. Тя ще закове вниманието им и с математически игри. А студентът от Националната художествена академия Надя Каридова ще демонстрира магията на числата с плодове и зеленчуци.

Програмата включва и кратки презентации от учени и гост-лектори, както и експонати от Националния земеделски музей.

Европейската нощ на учените започва в ИЗК от 18 и ще продължи до 20:30 часа.

Културно-историческото наследство ще е във фокуса на „Нощта на учените“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Темата е свързана с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Малко познати културно-исторически обекти, рецепти от тефтерчето на баба, дегустации и богата гама работилници за деца са сред акцентите в програмата на тазгодишното издание на Нощта на учените в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Преподавателите ще запознаят любознателните посетители с научноизследователската си дейност. Те ще демонстрират някои от показателите за разкриване на качествени храни и как може да се разбере дали в предлаганата храна се съдържат несвойствени за нея добавки и хранителни вещества. Ще се може да се види изложба от раклата на баба, автори на традиционни ястия ще покажат своите изделия, ще се проведе и състезание за любим паметник на културно-историческото наследство. Специални награди са предвидени за участниците, писали есета на тема „Бъдещето на човечеството и младият учен“.

Форумът ще бъде открит от 14 часа с кръгла маса на тема „Наука, бизнес, образование – традиции и бъдеще“, който се провежда съвместно със Съвета по туризъм – Пловдив, Организацията за управление на Тракийски туристически район, Бизнес университетската асоциация в хранителната индустрия и туризма и УХТ.

Официалното откриване на Нощта на учените в УХТ ще бъде в 13 часа в аула „Милен Бешков“ в Ректората на университета.

Тази година Програмата на „Европейската нощ на учените“ обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна.

Нощта ще бъде отбелязана в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Leave a Comment