Петролът си върна цените преди атаките срещу „Сауди Арамко“

Петролните фючърси продължават да се понижава и през днешната търговия след информации,

че компанията „Сауди Арамко“ е успяла по-бързо от очакваното да възстанови производствените си мощности, които бяха засегнати сериозно от въздушните удари с дронове и ракети на 14-ти септември.

Петролът си върна старит цени, сн. Фейсбук

Петролът си върна старит цени, сн. Фейсбук

Тези атаки доведоха до намаляване наполовина, или с 5,7 млн. барела, на петролопроизводството в Саудитска Арабия, предизвиквайки силен ръст на петролните цени само в рамките на ден с над 15%.

Според информации от сряда обаче, Риад вече е възстановил целия саудитски производствен капаците от 11,3 млн. барела на ден.

Това помогна за заличаване на цялото поскъпване на петрола, което беше факт след въздушните ударите. В четвъртък фючърсите на американския петрол с доставка през ноември се понижават с 1,55% към 55,60 долара за барел,

достигайки за пръв път това ценово равнище от 13-ти септември насам – само ден преди въздушните атаки срещу петролните съоръжения на „Сауди Арамко“, които доведоха до ръст на петролни фючърси на 16-ти септември към 63,30 долара за барел.

Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември поевтиняват с 1,23% към 61,50 долара за барел, като и те опитват да доближат тяхното ценово равнище от 13-ти септември от $ 61 за барел, което беше последвано от ръст към $70 долара за барел на 16-и септември (непосредствено след въздушните атаки по саудитските петролни обекти).

Поевтиняването на петрола е подсилено и от данните на Енергийната информационна администрация на САЩ от сряда за изненадващо увеличение с 2,4 млн. барела на американските складови запаси на суров петрол за седмицата до 20-и септември.

Leave a Comment