Откриха нови две огнища на африканска шума в Перник и Сливен

След 6-дневно затишие Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви нови два случая на диви прасета с Африканска чума по свинете (АЧС)

Първата положителна проба на заразено животно е взета от Държавно горско стопанство „Сливен“, а втората – от Държавно горско стопанство „Брезник“, област Перник. Определена е инфектирана зона на 200 кв. м около констатираните случаи.

Откриха нови огнища на АЧС

Откриха нови огнища на АЧС

Предпоследният случай беше от 20 септември на заразени домашни свине в Момчилград. Тогава беше обявена 3-километрова зона около огнището, която включва града и кърджалийските села Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари. Там започна хуманно умъртвяване на всички прасета, отглеждани в лични стопанства.

Около огнището в Момчилград беше определена и наблюдавана зона от 10 км. В нея влизат 25 села от община Момчилград, 13 села от община Кърджали и 12 села от община Джебел.

Междувременно стана ясно, че е възможно да отменят ограничителните мерки в шуменската местност „Елешница“, които бяха наложени заради двете огнища на болестта в стада от „Източнобалканска свиня“ на територията на община Смядово. Това стана ясно на последното заседание на епизоотичната комисия в област Шумен.

„В област Шумен до момента имаме взети кръвни проби от седем стада от „Източнобалканска свиня“ с 330 проби. Отделно 52 проби са взети от фамилна ферма тип „А“ или общо 382,“ каза д-р Наташа Баева от ОДБХ Шумен.

Експертът допълни, че са извършени ежеседмични клинични прегледи при седем стада от „Източнобалканска свиня“, шест фамилни ферми тип „А“ и седем промишлени свинеферми. „Не са установени отклонения в здравословния статус на свинете в тези обекти“, уточни д-р Баева.

През следващата седмица предстои финално претърсване в Държавно горско стопанство „Върбица“ и конкретно в инфектираната зона в местността Елешница.

„Ако няма други случаи, ще бъде уведомена Изпълнителната агенция по горите за предприемане на последващи действия за отмяна на мерките, които сега действат в инфектираната зона“, каза инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие, пише Агри.бг.

Leave a Comment