Стопират обезщетенията за африканската чума заради неверни данни

Малко повече от 10% са нарушенията, които инспектори от БАБХ са установили при проверка на лични стопанства,

които попадат в обхвата на подпомагането от 300 лв. заради чумата по свинете, каза земеделският министър Десислава Танева на днешния парламентарен контрол в Народното събрание.

imn780Според депутата Светла Бъчварова фактът, че няма инвентаризация на животните преди стартиране на мярката за хуманно умъртвяване, доведе до трудности при идентифициране на личните стопанства.

За нередности при изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради чумата говорят и репортажите за укрити прасета, както и за фиктивни прасета, които са декларирани като унищожени.

Министър Танева се съгласи, че такива сигнали наистина има и са предприети съответните мерки. Тя цитира данни, според които в периода от 9 до 26 септември държавните служители са проверили 2210 обекта тип лично стопанство и са открили 288 нарушения.

„Проверки има и в момента – не само в Добрич, но и в други области на принципа на анализа на риска. За да установим дали всичко, което е подадено, потвърдено и подписано от кметовете и ветеринарите на населените места, отговаря на подадените данни,“ допълни Десислава Танева.

Десислава Танева: „Сигналите са проверявани. Там, където има съмнения, плащането е спирано. Имаме такива случаи на отказани заявления.“

Статистиката на Министерството на земеделието сочи, че броят на стопанствата в списъците, които е получило, е 34 821. Подадените заявления в Областните дирекции по безопасност на храните са 29 500.

Финансовото подпомагане в момента е в размер на 8 850 000 лв., изплатени в 1691 населени места в 179 общини. Информацията е събрана през Областни епизоотични комисии от кмета на населеното място и официалния ветеринарен доктор.

Десислава Танева: „Повечето условия за биосигурност в личните стопанства са спазване на правила за хигиена и начин на отглеждане.“

На въпроса дали се предвижда финансов стимул за стопаните във връзка с мерките за биосигурност, които трябва да изпълнят, за да могат да се регистрират, земеделският министър уточни, че изискванията към тях са свързани по-скоро с дисциплина и спазване на хигиенни норми, отколкото с инвестиции.

„Те са елементарни – до 3 броя свине за угояване, да са оградени, да не се отглеждат заедно с други животни, да не напускат личното стопанство, да се консумират само за лични нужди, да имат място за съхранение на фураж, да не се дава храна в прясно състояние и да има ваничка за хигиенизиране и смяна на дрехите“, обясни Десислава Танева.

Leave a Comment