Заради сушата: Драстичен срив на добивите от слънчоглед

Добивите от слънчоглед паднаха значително

Средният добив на слънчоглед тази година у нас е с близо 11% по-слаб от миналогодишния, като данните на аграрното министерство показват намаление средно до ниво 230 кг/декар.

Добивите на слънчоглед паднаха

Добивите на слънчоглед паднаха

Прибирането на реколтата през тази кампания върви с изпреварващи темпове заради сухото и горещо време. Ожънати са 96% от площите, които тази година са малко повече от миналата – 7,435 млн. декара.

От обработените вече 7,122 млн. декара са прибрани 1,641 млн. тона слънчогледово семе. На този етап отчетената продукция е с 6% повече, отколкото по същото време на миналата година, но това се дължи изцяло на по-ранната жътва – ожънати са с 19% повече площи.

При среден добив от 220 кг от декар е приключила кампанията по прибирането на слънчогледа в област Търговище, съобщи БТА. Произведени са общо 50 634 тона слънчогледово семе, показват данни на Областната дирекция „Земеделие“ в Търговище.

В региона с маслодайната култура са засети 230 050 дка, което с около 20 000 дка по-малко спрямо миналата стопанска година. През тази година няма пропаднали площи в региона.

Традиционно най-много слънчоглед се отглежда в общините Търговище и Попово. В Търговищка община с културата са били засети малко на 99 000 дка, а в Поповска – 84 700 дка. Там стопаните са регистрирали и най-високи добиви – малко над средния.

Сравнителна справка на ОД „Земеделие“ показва, че през 2018 г. средният добив в областта е бил 240 кг от декар. Произведени са били общо 60 000 тона слънчогледово семе.

Leave a Comment