Срещу птичия грип: Тръгват масови проверки и яки глоби за недобросъвестните стопани

С настъпването на есента се увеличава рискът от възникване на огнища от птичи грип в дивата природа и фермите, предупредиха ветеринарните власти

По тази причина Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки във всички животновъдни обекти с промишлен характер за водоплаващи и кокошеви птици в страната, съобщиха от ведомството.

Вземат крути мерки срещу птичия грип

Вземат крути мерки срещу птичия грип

БАБХ: „Предстоящият зимен сезон е рисков за птиците по отношение на болестта Инфлуенца. Поради тази причина инспекторите ще следят за спазване на изискванията за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение Инфлуенца по птиците и Салмонелоза.“

От Агенцията по храните допълниха, че животновъдните обекти трябва да изпълняват въведените мерки за биосигурност и да ги прилагат на практика, както изисква нормативната уредба.

Честотата на взимане на пробите и техният брой трябва да се прилага в съответствие с Националната профилактична програма за контрол и допълнителните инструкции, утвърдени от БАБХ за гарантиране здравния статус на сектора.

При установяване на пропуски на собствениците ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение.
Проверките ще продължат до 18 октомври 2019 г. включително.

В началото на месец септември на среща с птицевъдния бранш в БАБХ бяха обсъдени мерките за биосигурност, които трябва да се спазват от самите фермери.

Агенцията по храните извършва проверки за прилагането на мерките. Вземат се например проби за установяване на ефективността на дезинфекцията. Извършват се документални проверки и инспекции на място по изготвените планове за биосигурност.

Leave a Comment