Какво трябва да правим за растенията и градината през есента? Кои цветя дебютират през сезона

Есенната градина изисква доста грижи

Есента е сезонът, в който подготвяме градината за зимния й „сън”, както и растенията в дома ни. С настъпването на този сезон намалява количеството светлина, което достига до растенията.Растежът се забавя и цветята поемат по-малко вода. Това е знак, че и трябва да намалим поливането.

Есенната градина изисква много грижи

Есенната градина изисква много грижи

Задължително се избягва мокренето на листата на цяфтящите растения, за да не настинат. Но да се пръскат с вода листовите цветя, които обичат влагата.

Всички саксии и сандъчета, които са застрашени от настъпващото захлаждане трябва да се приберат на топло в помещенията. Същото важи за палмите, кактусите и цитрусовите дръвчета. Но преди да извършим тази манипулация, да се убедим, че растенията са здрави, без болни части или паразити.

Октомври е подходящ за прибиране на мушкатата, карамфилите и фуксията и за подготовката им за зимния покой.

До края на октомври е добре да подхранваме почвата с подходящи почвени смеси и торове.

Есенните месеци се извършва и преместването на храсти и дръвчета на друго място в градината.

Есента е моментът да засадите луковици на някои пролетни цветя. Ако изберете ранноцъфтящи видове зюмбюли или лалета, те ще красят дома ви дори през зимата. Осигурете им подходящи условия – дръжте саксиите на тъмно и прохладно място, без да ги поливате, като внимавате да не измръзнат луковиците. След 2-3 месеца ще си имате пролетни цветя, докато навън още вали сняг.

Някои цветари садят розовите храсти през пролетта, но други избират есента за тази дейност. Така растението има време да пусне и установи своите корени преди вегетационния период.

Някои видове цветя избират именно това време за своя дебют в градината.Астрите са познати още като богородички. Обичат слънчевите места, умерената влажност, свежият въздух през лятото и хладните помещения през зимата.

Пазете астрите от течение и те ще ви се отблагодарят с красива и разноцветна градина.Далиятау нас е позната още като гергина. Изисква повече вода от астрите, издържа на по-ниски температури.Слънцето не бива да огрява цветовете й продължително. Различни по форма и цвят, далиите са чудесен трофей за градината ви през есента.

Хризантема е царицата на есенната градина. Обича влагата, слънчевите и полусенчести места, издържа на ниски температури. Хризантемата цъфти до късна есен. Според източните култури цветето има магически способности – прогонва злите духове от дома, действа успокояващо и пречиства въздуха.

Leave a Comment