В Добруджа: Фермери отказват масово рапицата!

Голяма част от земеделските стопани в Добричка област не засяха рапица през тази есен

Причината е една – липсата на влага. „Опарени” от няколко стопански години, през които се наложи разораване на маслодайната култура, сега фермерите избраха да не рискуват и изобщо не засяха.

Стопаните отказват рапицата

Стопаните отказват рапицата

„Има сериозно редуциране на площите с рапица в Добруджа. От месеци няма дъжд и тази култура сега няма никакъв шанс при нас”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Сега изниква въпросът какво ще стане с тези рапици, които бяха засети в оптималните срокове? Дари няма да се повтори ситуацията от миналата година, дали ще поникне или пак ще се презасява?”, пита производителката.

Жекова посочи, че през ноември миналата година е разорала в село Поручик Гешаново поле от 500 дка с рапица, която изобщо не поникна поради липса на валежи.

Добивите от тази култура се залагат още през есента – това разясняват експертите от различните семенарски компании, които предлагат немски, френски и американски хибриди у нас.

Важни са както предсеитбената подготовка на площите, сроковете, дълбочината, така и условията по време на сеитба. Оптималният период за залагане на новата реколта започва веднага след жътвата на предшественика – около 20-25 август.

От няколко години обаче в Добруджа се наблюдават трайни летни засушавания и високи, дори екстремни температури точно в този период, които възпрепятстват сеитбата на рапица.

Над 60 000 дка рапични полета пропаднаха и бяха разорани през пролетта на 2019 г. По-малко от 130 000 дка с рапица останаха в Добруджа след сухата есен и тежката зима.
През това лято добивите от рапица бяха 240-250 кг/дка.

Поредната тежка година за производството на маслодайната култура доведе до предвидим отлив от нея. Статистиката на Министерството на земеделието /Аграрен доклад, 2018г./ показва, че през 2017 г. у нас са заложени 1 млн.606 хил. дка с рапица. Тези площи са с близо 6 % по-малко в сравнение с предходната стопанска година.

През последните 10 години посевите с рапица в Добричка област са варирали от 60 000 до 330 000 дка.

Фактори като климатичните условия, цената и добивите са основни за „приливите” и „отливите”. Освен към условията по време на сеитба, рапицата е чувствителна на безснежните зими, екстремно ниските температури и силните ветрове, типични за Добруджа, пише Агри.бг.

В момента част от земеделските производители вече влязоха в полетата за сеитба на пшеница, а други се подготвят. От 1 октомври масово ще се сее, кампанията ще върви до 20-25 октомври, уточни още Радостина Жекова.

Leave a Comment