Кравите и производството на мляко ще продължат да намаляват у нас

Изкупната цена на овчето мляко пада заради намаляващия износ на сирене

крави - ферма на ВангелИзкупната цена на кравето мляко за първите 6 месеца е с около 3% над същата за миналата година. Предвижданията на Центъра за икономически изследвания (CAPA) са през 2019 година да продължи намалението на млечните крави и на произведеното мляко в страната, което е предпоставка срещу спад в изкупните цени, подкрепено и от растящите цени на вносната суровина от ЕС – сухо мляко и свободно търгуваното мляко на европейските борси.

В същото време се запазва тенденцията за спад в изкупната цена на овчето мляко. По данни на НСИ за второто тримесечие цената е с 3,7% по-ниска от същия период на 2018-та. причина за това са затрудненията в износа. За периода 2014-2016 година, износът на овче саламурено сирене е 6950 т средногодишно. За последните 2 години, той падна до 6100 тона, като през 2019 г. ще бъде по изчисления на САРА около 6000 т.

В същото време в Европа

За периода януари-юли най-голямо увеличение на изкупеното мляко има в Ирландия (10%), Румъния (4%), Великобритания (3%), и Естония (3%). Най-значимо намаление се наблюдава при Хърватия, Австрия, Словения и Холандия.

На италианската борса Lodi спот цената за свободните количества достигна 0.46 евро/кг към края на м. септември, отбелязвайки повишение спрямо м.август. Търсенето на краве мляко остава стабилно. Тази година се очертава да бъде с най-високи цени на свободните количества мляко от началото на основаване на борсата. Причината е силното търсене на мляко в Европа, докато производството е консервативно и не следва нагоре ценовите сигнали.

Негативни следствия от сушата и Брекзит

Засушаването в Европа през м.юли и м.август засегна централна и северна Франция, Швейцария, Люксембург, Холандия, Северна Германия, Западна Полша, Литва и част от Чехия, както и Унгария, Румъния и България оказвайки влияние както на пролетниците (основно фуражната царевица), така и на пасищата. Някой фермери от Западна Европа са принудени да използват фураж приготвен за зимата или да продадат част от стадата си. Фермерите, които са принудени сега да закупят фуражи се очаква да имат ликвидни проблеми в бъдеще.

Според Европейската асоциация на производителите на мляко (EDA) Брекзит може да предизвика криза при млякото, ако бъде осъществен без сделка. Цените в ЕС могат да претърпят шок надолу заради затруднения в износа към Обединеното Кралство, което е един от рисковете в следващите месеци на пазара на мляко.

Интерес към възможността за износ на млечни продукти за китайския пазар са проявили 21 български млекопреработвателни компании. До началото на септември одобрение от Генералната митническа администрация на КНР са получили 14 от тях.

Leave a Comment