203 карикатури на тема „Прасето и културата“ показват в Етнографския музей в Пловдив

SONY DSC„Прасето и културата“ е тема на десетото издание на международното биенале „Майстори на карикатурата“. Темата е допаднала на 87 автори от 30 страни по света. Те са нарисували 203 карикатури, които днес ще бъдат показани за първи път в залите на Етнографския музей в Стария град. Според директора на музея доц. д-р Ангел Янков темата „Прасето и културата“ може и да е затруднила авторите, защото те трябва да обрисуват причудливата двойка като едно цяло. „Майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето/свинята позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид“ – пише в предговора на каталога доц. Янков.

Спомоществовател на десетото биенале на карикатурата е Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. В обръщението си към карикатуристите и почитателите на техните рисунки президентът на висшето учебно заведение проф. д-р Димитър Димитров казва, че биеналето е „повод да се замислим накъде върви културата на човешката цивилизация“.

Откриването на десетото международно биенале „Майстори на карикатурата“ ще бъде от 18 часа днес – 1 октомври 2019 година в Регионалния етнографски музей. Организатори са Община Пловдив, Регионалният етнографски музей, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, Дружеството на пловдивските карикатуристи.

Leave a Comment