Евродепутати разпъват на кръст кандидат аграрния комисар Януш Войчеховски

Януш Войчеховски Снимка ЕПА/БГНЕС

Януш Войчеховски
Снимка ЕПА/БГНЕС

Днес следобед кандидатът за земеделски еврокомисар Януш Войчеховски отговаря на въпроси на депутати в земеделската комисия в Европарламента. Изглежда доста от тях смятат представянето му за неубедително, тъй като често Войчеховски отговаря на въпросите с израза „Готов съм да го обсъдим“ или „Отворен съм за дискусии“, съобщава сайтът Еuractiv.

Предложеният от Урсула фон дер Лайен поляк е сигурен, че е земеделието трябва да екологично. „Убеден съм, че зеленото земеделие е най-добрата форма на земеделие“, каза Войчеховски. Той заяви, че ще подкрепя фермерите, които по-добре защитават климата и околната среда и подобряват стандарта за хуманно отношение към животните. „Ще подкрепя силно всички действия, които ще бъдат от полза за малките и средни земеделци“, добави Войчеховски.

Като пример за заслужаващи подкрепа практики, той даде животновъдите, които използват фуражи от собственото си земеделие и не внасяте соя от Аржентина или Бразилия. Кандидат-комисарят добави, че хуманното отношение към животните е много важно за него.

Войчеховски отговори на въпроса дали е готов на компромис за изравняване на директните плащания в страните членки на ЕС с думите: „Отворен съм за обсъждане“, с което разсмя залата.

Относно търговското споразумение Меркосур, полякът каза, че в търговските споразумения много земеделски производители се притесняват от потенциалните последици и има чувствителни сектори в селското стопанство, които биха могли да бъдат засегнати. „Ще наблюдавам ситуацията и през 2020 г. ще подготвим оценка на въздействието на последствията върху земеделието в ЕС след търговски споразумения като Меркосур, но също така и с Австралия и Нова Зеландия“, добави той.

Относно изготвената досега от комисията на Фил Хоган перспектива за следващата ОСП, Януш Войчеховски отвърна, че тя не е Библия.

Изслушването продължава още.

 

Leave a Comment