Проф. Паскал Желязков, БАБХ, защити професурата си пред БНТ

Проф. Паскал ЖелязковНовият директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков каза днес пред БНТ, че не се притеснява от медийни нападки за реда, по който е придобил академичната длъжност „професор“ през 2014 г. Той посочи, че в страната са останали само трима паразитолози и този факт обяснява защо името му под научните статии е винаги в колектив. Проф. Желязков добави, че има публикации в авторитетно американско ветеринарно издание с импакт фактор, а също и в полско списание. Дори съобщи, че носи копия от съответните броеве.

На въпроса дали ще има промени в начина, по който се управлява агенцията, директорът обясни, че първо трябва да добие впечатление за работата на колегите си. Възможни са и реорганизации. Миналата седмица ръководството на БАБХ е имало среща с Българския ветеринарен съюз. Той смята, че ветеринарните лекари на терен трябва да бъдат включени по-активно в дейностите срещу заболяванията.

Според професора Африканската чума по свинете засега е овладяна благодарение на участието на хората на науката и силното намаляване на броя на домашните свине. Трябва по-драстично да бъде съкратена популацията на дивите свине, които са основен резервоар на вируса причинител на болестта.

Относно разпространеното в социалните мрежи видео за нехуманно умъртвяване на птици болни от салмонела в Шумен, Желязков съобщи, че двамата ветеринарните лекари са отстранени от работа и срещу тях е образувано дисциплинарно дело.

За проверките на БАБХ в детските кухни и ученическите столове директорът обобщи, че те са 470 до момента. Направени са 37 предписания и е издаден един акт за административно нарушение. „Контролът при децата е постоянен и тотален“, успокои той.

Тематичната проверка заради инфлуенца в птицефермите не е приключила. Превантивно се контролира изпълнението на определените мерки, тъй като този сезон е най-опасен за разпространение на птичия грип.

Leave a Comment