Одобрени са промени в шест данъчни закона

Министерски съвет - сградаМинистерският съвет прие днес промени в няколко данъчни закона – Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данъците върху доходите, Закона за местни данъци и такси, Закона за ДДС, Закона за акциза и данъчните складове и Закона за счетоводство.

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се въвеждат разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/1164 за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар и несъответствията при хибридни образувания и инструменти, включващи трети държави.

Предлага се да бъдат въведени нови правила за данъчно облагане в случаите на трансфер на активи/дейност от България към друга част на същото предприятие извън страната. Прецизирани и допълнени са и специфичните правила за данъчно облагане при трансфер на услуги, както и други трансфери, извършени между част на едно предприятие, разположена в страната, и друга част на същото предприятие, разположена извън страната, които не са трансфери на активи/дейност или трансфери на услуги.

Мерките са насочени към предотвратяване на случаите на прехвърляне на печалби и данъчно планиране, водещо до по-ниско облагане или до липса на облагане.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени и в други данъчни закони.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица се предлага намаляване на административната тежест и улесняване на лицата при ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, което се състои в отпадане на задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Друга промяна е свързана с намаляване на административната тежест – отпадане на задължението в справката за изплатените през годината доходи, която подават предприятията и самоосигуряващите се лица, да се включват наградите във вид на допълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност (до 100 лв.), които са необлагаеми.

В Закона за местните данъци и такси са въведени промени, с които отпада задължението за представяне на документ от компетентен орган в общината при прекратяване на регистрацията на превозно средство.

Туристическият данък ще се определя въз основа на данните за броя на предоставените нощувки в местата за настаняване през календарния месец, съдържащи се в Единната система за туристическа информация, поддържана от Министерството на туризма;

Физическите лица, включително едноличните търговци, които са задължително регистрирани при доставки на услуги, и данъкът, за които е изискуем от получателя по Закона за данък върху добавената стойност и които осъществяват дейности, посочени в патентните дейности към ЗМДТ, ще се облагат с годишен патентен данък.

Проектът предвижда при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства, да се възстанови подаването на данъчна декларация за облагане с данък.

Друго предложение е свързано с придобиване на превозно средство по наследство, като в случай че декларацията за притежавано превозно средство не е подадена в законния шестмесечен срок, служител на общинската администрация да образува служебно партида за превозното средство въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението.

Също така е заложено да отпадне разпоредба за предоставяне на информация от общините на Министерството на финансите за мерки за обезпечаване и събиране на вземания по ЗМДТ, тъй като обезпечителните мерки се налагат от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс и поради това липсва информация в общините.

Предложенията за промени в ЗДДС са свързани с въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2018/1910 на Съвета от 4 декември 2018 година по отношение на хармонизирането и опростяването на някои правила от системата на данъка върху добавената стойност за данъчно облагане на търговията между държавите членки (OB, L 311/3 от 7 декември 2018г.). Предвидени са промени по отношение на трансграничните сделки във връзка е ролята на идентификационния номер по ДДС в контекста на освобождаването на вътреобщностните доставки, режима на складиране на стоки до поискване от клиента, верижните сделки и доказателството за превоз за целите на освобождаването на вътреобщностните сделки.

Предложено е да се дефинира като доставка на стока прехвърлянето на акции или дялове, еквивалентни на акции в дружества, които дават на притежателя им юридически или фактически права на собственост върху нов недвижим имот или част от него, с изключение на случаите, когато страна по сделката са лица по чл. 34, ал. 2 от Закона за счетоводството. Изключенията са за финансовите институции, които се ангажират на търговски принцип в такива сделки, които на практика са с финансови инструменти, и придобиването на недвижим имот, като косвен ефект от сделката с финансовия инструмент, не е целеният от тях резултат – извличане на печалба или доходност от придобиването и държането или търговията с дадения финансов инструмент. В резултат на промяната сделката, включително договарянето, свързана с такива дружествени дялове, ще бъде облагаема с данък върху добавената стойност. Това правило няма да се отнася за права или ценни книжа по чл. 6, ал. 2, т. 5 от ЗДДС, освен ако са допуснати до търговия на регулиран пазар, както и за ценни книжа, установяващи право на собственост върху стоки или услуги, извън посочените в този член.

Предлага се разширяване обхвата на понятието за „нови сгради“ с оглед съобразяване с практиката на Съда на ЕС (СЕС). Създадени са правила за случаите, при които в резултат на направено надстрояване, допълващо застрояване, реконструкция, основно обновяване и/или преустройство на съществуваща сграда, същата ще придобива статут на „нова сграда“ за целите на облагане с данък върху добавената стойност. Допълнени са и разпоредбите на ЗДДС, регламентиращи извършването на корекции на ползван данъчен кредит за направено надстрояване, допълващо застрояване, реконструкция, основно обновяване и/или преустройство на съществуваща сграда.

Регламентира се заявените електронни адреси за кореспонденция да се считат за електронен адрес за получаване на съобщения съгласно чл. 28, ал. 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Въвежда се данъчно задължените лица, които не са установени на територията на страната, да подлежат на регистрация по закона от извършване на първата облагаема доставка с място на изпълнение в страната.

Проектът предвижда при последователно извършване на еднородна дейност в един и същ обект/едни и същи обекти от две или повече свързани лица или лица, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяко следващо лице да се включва оборотът, реализиран от всички лица, извършвали дейността в обекта/ите преди него, за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец. Предложението цели предотвратяване на практиката по избягване на регистрация по ЗДДС от данъчно задължени юридически самостоятелни, но свързани или действащи съгласувано лица, чрез формална смяна на субекта, извършващ еднородна независима икономическа дейност.

Разписано е задължение за лицата, установени на територията на страната, на което са предоставени за съхранение стоки, да водят детайлна отчетност на тези стоки за целите на контрола по приложението на ЗДДС. Предложени са и разпоредби, свързани с регистриране и отчитане на продажби при неприсъствените плащания с дебитна или кредитна карта.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с облекчаване на административната тежест на икономическите оператори, като се предоставя възможност на лицата да посочват индивидуализиращите данни на съответния документ, въз основа на които да се установи информацията по служебен път, чрез справка в средата за междурегистров обмен.

Има и изменения във връзка с прилагане на реда за възстановяване на акцизни стоки с платен акциз, които са предназначени за въоръжените сили на всяка друга държава, която е страна по Организацията на Северноатлантическия договор, за ползване от тези въоръжени сили.

Предвидени са промени с цел избягване на затруднения при връчването на актовете, издадени от директора на Агенция „Митници“, които подлежат на предварително изпълнение, както и различните тълкувания относно датата, на която влиза в сила действието на предварителното изпълнение на актовете, а именно – датата на издаване.

Въведена е забрана за лицата да изпращат и получават акцизни стоки чрез пощенски пратки, с изключение на случаите, посочени в закона. Освен това лицата ще бъдат задължени да представят документ за самоличност на пощенския оператор при изпращане и получаване на стоките, както и да представят пратките за преглед и проверка от негова страна. Създадена е възможност за налагане на санкции на физическите лица, които изпращат или пренасят/превозват акцизни стоки с търговски характер за друга държава членка, в количества, които явно не съответстват на количества за лична употреба.

В Закона за счетоводството се облекчават предприятията, които не осъществяват дейност, като се предвижда това обстоятелство да се декларира еднократно, с декларация по образец, а не както досега – ежегодно. Също така има изменения за прецизиране, коригиране и допълване на някои разпоредби с цел по-правилното им прилагане в практиката и по-ясното им разбиране и тълкуване.

Leave a Comment