Заради сушата в Австралия ФАО понижи прогнозния глобален добив на пшеница за 2019 г.

Индексът на зърното за септември остана непроменен, тъй като покачващите се цени на пшеницата бяха компенсирани от намаляващите на царевицата. Индексът на месото леко се повиши заради високото търсене на внос от Китай

Световните цени на храните през септември останаха непроменени, тъй като спадът на цените на захарта се компенсира от по-високите котировки за растителни масла и месо.

Индексът на цените на храните на ФАО през септември възлиза на 170 пункта, почти непроменен от август, и е на ниво с 3.3 процента по-висок, отколкото през същия месец на 2018 година.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО остана непроменен през месеца, тъй като покачващите се цени на пшеницата бяха компенсирани от по-ниските цени на царевицата. Международните цени на ориза намаляха леко на фона на отслабването на търсенето на внос и несигурността на политиката във Филипините и Нигерия.

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 1,4 процента през септември, като достигна най-високото си ниво през последната година. Ръстът беше обусловен от силното търсене на палмови масла от Индия и Китай и  от по-високите цени на рапичното масло от страна на сектора на биодизела в Европейския съюз. Цените на соята и слънчогледовото масло са намалели.

Индексът на цените на захарта на ФАО спадна с 3,9 процента в сравнение с август на фона на прогнозите за изобилно предлагане и предлагане, както и по-ниското търсене в Бразилия за захарна тръстика за използване в производството на етанол.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО спадна с 0,6 процента, тъй като увеличението на цените на млякото на прах не бе компенсирано от по-ниските цени на сиренето и маслото, особено в долната част на ценовия диапазон.

Индексът на цените на месото на ФАО нарасна с 0,8 процента, воден от силното търсене на внос от Китай. Докато цените на свинското месо в Китай, най-големият пазар в света, останаха на високо ниво, регистрирано през август, увеличението на експортните доставки от Европа доведе до по-ниски цени на свинско месо на международните пазари.

Актуализирана прогноза за реколтата

ФАО леко понижи прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2019 г. до 2 706 милиона тона, което е с 2,0 процента по-високо от преди година.

Понижението се дължи на намаляване на добива на пшеница в Австралия поради суша и преразглеждане на прогнозите за по-слабо производството на ориз в Китай, Индия, Филипините и Съединените американски щати. Междувременно ФАО повиши своите оценки за глобално производство на зърно за фуражи въз основа на подобрени прогнози за производството на ечемик, както и прогнози за царевица в Бразилия и Съединените щати.

Според прогнозите световното потребление на зърнени култури през следващата година ще възлиза на 2,714 милиона тона, което е малко по-ниско от миналия месец, но все още остава на рекордно високи стойности. ФАО очаква до края на 2020 г. световните запаси от зърно да са в размер на 850 милиона тона, което е с 2,0 процента по-ниско. Очаква се световните запаси от пшеница да нараснат с 1,6 процента, докато запасите от царевица вероятно ще намалеят значително, главно поради предполагаемия рязък спад в Китай.

ФАО остави прогнозата си за търговия със зърно за 2019/20. непроменена на около 415 милиона тона. Световният износ на пшеница и ориз ще се увеличи, докато износът на фуражно зърно ще намалее.

Leave a Comment