Пристанищата и преработвателите влизат в мониторинга на зърното

търговски корабПроект за изменение на Наредба 23/2015 г. за условията и реда за мониторинг на пазара на зърно включват преработвателите и пристанищата, при които се извършва износ, внос и вътреобщностни доставки на зърно, в наблюденията на земеделското министерство. Проектът е публикуван за 30-дневно обсъждане на страницата на МЗХГ.

В проектонаредбата се предвижда ежеседмично да се публикува на интернет страницата на земеделското министерство седмичен обзор за състоянието на зърнените пазари и движението на зърното в страната; месечен оперативен баланс на зърнени и маслодайни култури в страната; месечен международен обзор на пазарите на зърнени и маслодайни култури; годишна информация за качеството на добитата реколта от пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и оризова арпа.

Измененията и допълненията на наредбата предвиждат специализираната администрация в МЗХГ да води и поддържа публичен електронен регистър на обектите за съхранение на зърно. Конкретизиран е реда за вписването, заличаването и промените на обстоятелствата в регистъра.

Земеделските производители веднъж годишно ще подават декларация за произведеното количество зърно по видове, а не както досега всяко тримесечие. За тази цел е изготвен нов образец на декларацията. До 30 септември ще се декларират обикновена пшеница, твърда пшеница, ечемик, ръж, овес, тритикале и рапица. До 30 ноември – царевица, слънчоглед, соя и оризова арпа.

Промените в наредбата налагат предприятията за преработка на зърно да подават декларации за преработеното от тях количество всяко тримесечие.

Leave a Comment